След 3-часова среща с Габриел акад. Денков обяви: Министри от ГЕРБ няма да има, предложения за експерти приемаме отвсякъде

544

Представители на ГЕРБ – СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП – ДБ) разговараряха повече от три часа в кабинета на председателя на Народното събрание Росен Желязков. В срещата участваха кандидатът на ПП – ДБ за премиер Николай Денков и Мария Габриел. Сред участниците в началото на разговора бяха и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Томислав Дончев, както и съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

Мария Габриел и Томислав Дончев отказаха коментари, но пред микрофоните на журналистите застана акад. Денков.

„В кабинета, предложен с втория мандат няма да има партийни фигури от ГЕРБ, но е възможно да има експерти, предложени от партията. Разговорите продължават“, обяви той.

Припомняме, че вчера номинираната от ГЕРБ – СДС за премиер Мария Габриел постави условия към ПП – ДБ за подновяване на разговорите – да преосмислят състава на кабинета и принципите си. До блокирането на преговорния процес се стигна след публикувания запис от заседанието на Националния съвет на ПП. Междувременно президентът връчи втория мандат за съставяне на правителство на акад. Николай Денков от ПП-ДБ с призива да не го изпълнява.

„Има два елемента – единият е да гарантираме, че няма да има проблем с администрацията. Подготвяме съответния документ, който да даде спокойствие на всички, които са се притеснили. Второто разбира се е персоналният състав“, заяви акад. Денков след приключилите за днес преговори с ГЕРБ-СДС.

От думите му стана ясно, че ПП преосмисля и позицията си за чистка в държавната администрация, за която се разбира от публикувания от Радостин Василев запис.

„Министри от ГЕРБ като министри от ГЕРБ няма да има. Това, което има, е състав, от който тръгнахме. Гледаме дали може да има по-добри експерти“, обяви той.

Запитан дали ще има експерти, предложени от партията на Борисов, той отговори: „Експерти приемаме отвсякъде като предложения. И Вие може да ни предложите. Въпросът е кои са най-добрите хора.“

От думите на акад. Денков сутринта стана ясно, че Асен Василев може да оттегли кандидатурата си за финансов министър в бъдещия редовен кабинет.

Засега не е ясно какви конкретни условия са поставени от ГЕРБ и какви отстъпки са готови да направят „Продължаваме промяната- Демократична България“.

В материала е използвана информация от novini.bg