След 2 месеца „размисъл“ крадец влезе в затвора за година и половина

150

18-месечен ефективен престой зад решетките при първоначален строг режим ще изтърпява хванат да краде части от локомотив, оставен за ремонт в Локомотивно депо – Стара Загора.

Добре познатият на криминалистите още от ранната му младост в зората на демокрацията Росен К. наскоро навършил 42-години и е бил задържан малко преди полунощ на 5 октомври в момента на демонтаж на шини с различни размери с цел да ги открадне. За целта Росен се бил подсигурил с технически средства, които взел от работилницата.

По това време денонощната охрана на депото извършвала обход наблизо и дочула шум, след което подала сигнал, а пристигналите на място полицаи задържали извършителя.

Кражбата е била извършена в условията на опасен рецидив, мъжът напуснал предсрочно затвора броени месеци по-рано. След около 2 месеца „размисъл“ в ареста Росен К. поискал и получил споразумение с наблюдаващия досъдебното производство прокурор, което е било одобрено от състав на Старозагорския районен съд.

Близо дузина са случаите на предотвратени кражби от Локомотивното депо в Стара Загора през миналата година, показва криминалната справка.

Определението на съда е окончателно и присъдата е влязла в сила. Понастоящем Росен К. е в затвора, където изтърпява наказанието.

Очаква се съвсем скоро същата съдба да имат и двама жители на Мъглиж на по 27 и 32 години, които за по-малко от две денонощия са били арестувани по обвинение в кражба и „разфасоване“ на лек автомобил „Фолксваген“ от улиците на Стара Загора. Кражбата е била констатирана от собственика й рано заранта на 11 януари, в хода на образуваното досъдебно производство е било установено, че тя е осъществена от двамата криминално проявени мъглижани, които скоростно успели да демонтират двигателя и да го продадат за скрап. Купето и гумите били скрити в частен гараж за „бъдеща сделка“. В етап на установяване е дали двамата автоджамбази имат зад гърба си и други аналогични престъпления и дали са действали заедно или поединично.

Христо ПЕТРОВ