След три дни става ясна съдбата на фалиралата белодробна болница в Радунци

785
Имущество за милиони левове на болницата-санаториум е изоставено безпризорно

На 26 февруари ще стане ясна каква ще бъде по-нататъшната съдба на обявената в ликвидация през 2014 година някогашна най-голяма болница у нас за лечение на болни от туберкулоза и други белодробни заболявания в мъглижкото село Радунци, съобщи частният съдия-изпълнител Десислава Цветкова.

За пореден, 12-и път тя е обявила на публичен търг „Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания“, като този път цената е 417 600 лв. при данъчна оценка от 455 000 лв.

Продава се 4-етажната масивна сграда със застроена площ от 15 220 кв. м и площ от 58 дка в разположеното насред Стара планина село. Търгът е за задължения на обявеното в ликвидация дружество от над 1.6 млн. лв. към НАП, работници, и доставчици, като сред най-големите кредитори е електроразпределителното ЕVN.

От години имотът е изоставен на произвола на съдбата. На няколко пъти са сменяни ликвидаторите, последният засега е адвокат от Сливен, който дори не е идвал на място и вече е подал молба за освобождаване, но тя все още не е приета от здравния министър.

Няколко души са се интересували лично от условията на търга, коментира Цветкова, но три дни преди крайния срок няма подадени официално книжа. Частният съдия-изпълнител заяви, че не знае за намеренията на регистрираното в Стара Загора „Лонг лайф корпорация“ АД да закупува имота. Съобщение за това се появи на 23 февруари в страницата на „Инвестор.БГ“, като от там изразиха съмнения, че е направен опит да бъде заобиколено законодателството.

Болницата в село Радунци е построена през периода 1938 – 1953 година с нарочен указ на цар Борис III от 1936 г., който подарил за целта 500 дка земи в Стара планина и в землището на село Дъбово. Помещенията са изградени по специално изготвен проект на немската възпитаничка арх. Ангелова. Изборът на мястото продължил 20 месеца, издадена била и специална наредба-закон за финансирането. Официално откриването на най-големия на Балканския полуостров санаториум с 645 легла е станало на 1 ноември 1955 г.

Наскоро здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на депутатско питане каза, че лечебното заведение не може да бъде използвано като ковид болница и в намеренията на ведомството му не фигурира неговото възстановяване и използване по предназначение.

Христо ХРИСТОВ