След провeрката на КПКОНПИ кметът на Стара Загора беше категоричен: Няма от какво да се притесняваме, общественият интерес е защитен

2299
Участниците в брифинга тази вечер

„В двете процедури по доставка на автобуси и електробуси законът е спазен, а общественият интерес – защитен. Няма от какво да се притесняваме.“ Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров в отговор на съобщението за извършваната днес проверка от служители на КПКОНПИ. Поводът за влизането на служителите на антикорупционната комисия в Община Стара Загора и общинско дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД е сигнал (към момента неизвестно подаден от кого) за нарушаване на ЗОП по процедурата за придобиване на 55 автобуса и 33 електробуса. Първата поръчка беше реализирана през 2015 г., втората – преди две години, а новите електровозила се очакват през идната 2022 г.

Припомняме, че по обяд днес представители на КПКОНПИ разпространиха съобщение, че поводът за внезапната проверка е постъпил сигнал за нарушения при две обществени поръчки на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД, финансирани по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г.“ и ОП „Околна среда 2014-2020 г.“. Поръчките са за доставката на 55 нови дизелови автобуси (висок енергиен клас) на обща стойност 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуси, заедно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции, на обща стойност 49 103 999 лева. Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси. По втората също е сключен договор за доставка с извършени начални плащания. Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация, съобщиха от КПКОНПИ. Проверява се дали длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, са получавали материални облаги с цел избор на конкретен изпълнител“, гласеше съобщението от пресцентъра на антикорупционната комисия.

По време на брифинга тази вечер кметът Живко Тодоров, в присъствието на зам.-кмета по транспорт Йордан Николов и управителя на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ Георги Станчев, подчерта, че в хода на проверката Община Стара Загора е оказала пълно съдействие. Старозагорският кмет обърна внимание, че възложител на двата договора е „Тролейбусни и автобусни превози“. „Общината е подпомагала дружеството с експертиза. В процедурите по избор са участвали и общински съветници от различни политически формации. Целта е да има максимална прозрачност“, заяви Тодоров.

Живко Тодоров коментира, че не гледа на действията на КПКОНПИ като на политическо действие. Той отбеляза, че всяка една публична фигура трябва да бъде готова във всеки един момент да бъде проверявана от държавни институции. „Отново подчертавам, че ще окажем пълно съдействие. Предстои да изпратим техническата документация. Ще защитим своята правота“, допълни Тодоров.

Зам.-кметът Йордан Николов припомни, че договорите са били обжалвани през КЗК и КАС, но и в двата случая институциите са взели решение в ползва на Община Стара Загора.

Управителят на общинското дружество Георги Станчев акцентира, че доставените преди 6 години автобуси „Соларис“ отговарят на зададените критерии. Той увери, че в процедурата за избор на доставчик на електробусите за Стара Загора са спазени всички изисквания по ЗОП.

„Притеснява ме единствено това, че се работи с внушения. Не бива да се хвърлят петна върху една институция“, призова Живко Тодоров. Той уточни, че в хода на проверката е дал показания заедно със зам.-кмета Йордан Николов.

Живко ИВАНОВ