След масовия бой в Казанлък ще изграждат Център за видеонаблюдение в полицейското управление

225

Директорът на ОДМВР – Стара Загора, ст. комисар Лазар Христов е провел вчера работна среща в Казанлък с представители на местната власт от няколко общини за набелязване на мерки за подобряване на обществения ред в населените места.

Във връзка с масовото сбиване в Казанлък на 20 март т.г. старши комисар Христов е информирал, че конфликтът между двата ромски рода от Павелбанско е назрял още през 2022 година. В периода от октомври 2022 година до февруари 2023 година са били образувани четири досъдебни производства и две ЗМ проверки, свързани с инциденти между двете фамилии. Изготвени са били протоколи за предупреждение по ЗМВР и писмени разпореждания. Ежедневно е бил осъществяван обход на махалите в селата. Проведени са били две срещи с участието на полицейски служители, представители на двата рода, кмета на община Павел баня и кметовете на селата. Осъществена е била проверка по Закона за гражданската регистрация, за резултатите от която е била уведомена общинската администрация в Павел баня. След единия от инцидентите в рамките на две седмици е имало засилено полицейско присъствие в двете села, съвместно със служители на жандармерията. След инцидента на 20 март отново е засилено полицейското присъствие на територията на двете села, което продължава и към момента.

Вчерашната среща с представители на местната власт е била с цел обсъждане възможностите за взаимодействие между институциите за бърза съвместна реакция при възникването на инциденти.

Старши комисар Христов е обявил, че е предвидено изграждането на център за видеонаблюдение на територията на РУ – Казанлък. Като част от мерките за подобряване на обществения ред е обсъдено този център да има достъп до изграденото в общините видеонаблюдение. Предвидено е да бъде извършено и обследване на възлови места в петте общини с цел подобряване на средата на сигурност.

В разговорите са участвали началникът на РУ – Казанлък, главен инспектор Петко Стойнов, старши инспектор Венелин Венелинов, ВПД началник на Участък – Павел баня, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общински съвет Казанлък Николай Златанов, кметът на община Гурково Мариан Цонев, кметът на община Николаево Николай Кънев, заместник-кметовете на община Павел баня Милена Кавръкова и Йордана Енева, Георги Апостолов – служител по сигурността в община Павел баня, Апостол Терзиев, ръководител на Спешния център в Казанлък и директорът на МБАЛ – Казанлък, Кети Маналова.

(СН)