След Кан, Стара Загора стана столица на киното

2093
Първи по червения килим преминаха директорът на фестивала Магдалена Ралчева, Любен Чаталов и зам.кметовете на Стара Загора

Препълнена зала откри десетото издание на „Златната липа“ 2023

Десетият кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ беше официално открит в събота вечерта с красива церемония в сградата на Старозагорската опера. Стотици старозагорци дойдоха пред западния вход на операта, за да аплодират своите любимци от екрана. Тук бяха Васил Банов, Мария Статулова, Катето Евро, Антон Радичев, Йоана Буковска Давидова, Гергана Стоянова, Христофор Недков и актьорът с най-сините очи – Любен Чаталов, който по-късно на сцената получи специалната награда на фестивала – „Златна липа“ за цялостен принос в киното. Тук бяха и зам.-кметовете на Стара Загора – Милена Желева, Красимира Чахова, Надежда Чакърова, както и омбудсмана Иванка Сотирова, която като зам.-кмет оказваше голяма подкрепа за фестивала през изминалите вече 11 години.

Военният духов оркестър обяви началото на фестивала с празнично шествие под палката на капитан Цветомир Василев и мажоретен състав при Центъра за личностно развитие.

Официалните гости и публиката преминаха по червения килим. Тържествен водосвет за събитието беше отслужен от свещеници на Старозагорската митрополия.

Водещ на събитието беше актьорът Севар Иванов.

Юбилейното 10-то издание на Международният фестивал за ново европейско кино беше открито от директора на фестивала Магдалена Ралчева и зам.-кметът по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева.

Магдалена Ралчева беше обсипана с цветя. Десетки институции, сред които и министърът на културата, изпратиха поздравителни адреса до юбилейното издание на кинофестивала

„За мен е изключителна чест и удоволствие за десети път да открия Международния филмов фестивал „Златната липа“ в тази емблематична сграда заедно с вас – многобройните приятели на киното. Мога да кажа, че след всичките тези години виждам тук искрени приятели, признание, споделени емоции и един път, който извървяхме заедно с вас. „Златната липа“ се утвърди с подкрепата на Община Стара Загора и на Националния филмов център, но най-вече на публиката, която оцени нашите усилия да създадем един различен и стойностен кинофорум“, заяви Магдалена Ралчева. Тя припомни, че в празничната  селекция тази година старозагорци и гостите на града ще могат да видят 48 филма от 19 европейски страни. Сред тях и любими български игрални, документални и анимационни филми, които ще бъдат представени от своите автори. „Изказвам своята признателност на кмета на града Живко Тодоров и на неговия заместник Милена Желева за изключителната подкрепа, за достойното домакинство и затова, че утвърдиха тази културна традиция не само в България, но и в Европа“, отбеляза Магдалена Ралчева.

„Когато през 2013 година се зароди идеята за този кинофестивал, имаше много скептицизъм. Много хора ни питаха защо го правите, какво искате да покажете в Стара Загора? Искаме да показваме ново, интересно, европейско кино – беше нашият отговор. Тези изминали вече 11 години са доказателство, че тогава сме взели правилно решение. Благодаря на Магдалена Ралчева и на нейния страхотен екип за прекрасния фестивал“, каза в приветствието си зам.-кметът Милена Желева. .

Камен Балкански от Националния филмов център потвърди подкрепата на центъра към „Златна липа“ и за бъдещите негови издания. „Днес се закрива Международният фестивал в Кан и се открива фестивала в Стара Загора. Макар мащабите да са различни, това са празници на киното и със сигурност има някаква приемственост между двата фестивала. Дай боже български филми, които ще бъдат представени в Стара Загора да бъдат част от фестивала в Кан“, пожела Балкански.

Препълнената зала при откриването на „Златна липа“

На сцената излязоха и членовете на международното жури на фестивала, председателствано от кинодокументалиста Адела Пеева.

„Благодаря Ви, Стара Загора, за пълната зала, с която ни посрещате. За един кинотворец няма по-хубава гледка от пълна зала!“, възкликна Адела Пеева и получи силните аплодисменти на публиката. „Аз съм много щастлива и горда, че съм поканена да бъда председател на жури в Стара Загора и то на десети, юбилеен международен фестивал. Едва чакам да се вдигне завесата, за да гледаме заедно с вас кино. Защото няма нищо по-хубаво от колективното преживяване на киното“.

Програмата продължи с изпълнения на джаз квартет и вокалистите от „Траяна глас“. След музикалната програма беше прожектиран кратък филм с откъси от най-запомнящите се роли на Любен Чаталов. Той беше посрещнат с нестихващи аплодисменти на сцената, за да получи статуетката „Златна липа“ от ръцете на Магдалена Ралчева и поздравителен адрес от Милена Желева.

„За мен „Златната липа“ е една от най-красивите и стойностни награди, които съм получавал“, благодари Любен Чаталов, който в неделя даде пресконференция, а след това посади свое дръвче в Алеята на липите, където откри и звезда със своето име.

Любен Чаталов получи статуетката „Златна липа“ за цялостен принос в киното

Филмовият маратон в Стара Загора стартира с филма на Мари Кройцер „Корсаж“, разказващ впечатляващата история на австрийската кралица, която всички с любов наричали Сиси.

Кинофестивалът „Златна липа“ продължава до 31 май включително на три сцени -в Операта, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Културен център „Стара Загора“. Програмата е публикувана в сайта на фестивала https://thegoldenlinden.com/.

(СН)