След инспекция променят програмата за контрол и надзор във фермите за норки

307
Малките животинчета във фермата за норки край Стара Загора де факто се явяват биологичен екарисаж за отпадните продукти на най-голямата в страната фирма за производство на птиче месо - "Градус" АД

След екополитическия протест нарочената проверка в старозагорската ферма на „Градус“ АД е открила пропуски, но не и сериозни нарушения

Приети са изменения в програмата за контрол и надзор на COVID-19 при отглеждането на норки в България, съобщиха от МЗХГ. По разпореждане на новия зам.-министър доц. Крум Неделков от БАБХ са затегнали контрола върху двете ферми, едната от които е създадена с научни цели, а другата край старозагорското село Маджерито – за промишлен добив на ценните животински кожи, въпреки че основната й фунция е оползотворяването на биологичния отпадък от производството на фирма „Градус“ – най-големия производител на птиче месо в България. А създаването на фермата беше провокрано след закриването и на последния работещ държавен екарисаж.

От МЗХГ посочват, че измененията в програмата цели „доказване в целеви вид животни на циркулация на вируса SARS-CoV-2, евентуалната им роля при пренасянето му върху хората, както и определяне на правила за мониторинг и докладване на инфекциите при някои животински видове“.

Направените изменения са в резултат на извършена преди две седмици инспекторска проверка във фермата край Стара Загора. Там е било установено, че през ноември 2020 година е била променена първоначално създадената програма за контрол и надзор, като по този начин отпаднало задължението за ежеседмично изследване на трупове на животни при определена схема.

Проверяващите установили, че схемата не е била спазвана, тъй като са изследвани ограничен брой проби. С измененията се задължават собствениците на ферми да изпращат проби от норки при завишена смъртност или от животни, които проявяват симптоми на вируса. Новата програма предстои да бъде публикувана в електрония сайт на МЗХГ. Във връзка с още някои констатирани в хода на инспекцията пропуски предстои БАБХ да наложи съответните административно-наказателни мерки.

Де факто реакциите на служебния министър на МЗХГ, който назначи проверката (за чиито резултати съобщават от МЗХГ), бе заради проведения в столицата протест на екосдружението КАЖИ, което от години води борба за закриването на фермите за норки, но беше подкрепено от представители на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Тези, същите, които спретнаха публичен процес срещу собственика на старозагорската компания „Градус“ Иван Ангелов по време на заседанията на парламентарната комисия в краткосрочното 45-о НС, сформирана по предложение на Мая Манолова.

(СН)