След европейското злато първороден син украси живота на двукратния „Спортист No 1 на Стара Загора“

1381
Щастливите родители с първородния си син

Броени дни след като европейският шампион по вдигане на тежести Валентин Генчев, който през 2022 г. грабна златото в категория до 67 кг на Европейското първенство в Тирана, заслужи приза „Спортист No 1 на Стара Загора“ за втора поредна година, бе споходен от нова радост. Състезателят на СК „Берое 2008“ бе дарен от красивата му съпруга Ванеса с наследник. Първородният му син Габриел е проплакал в МБАЛ „НиаМед“, а щангистът, възвърнал славата на Стара Загора при вдигането на тежести – последният медал от европейски шампионат при мъжете бе от 1970 г., благодари сърдечно на екипа на проф. Лазаров. Специално за „Старозагорски новини“ той сподели, че Габриел е кръстен на брат му, родил се е с тегло 2.7 кг и ръст от 48 см.

Шампионът не скри, че е това събитие е нова негова сбъдната мечта. Той обаче бе откровен и призна, че съпругата му е доста притеснена всеки път, когато той е на подиума: „Натоварването в нашия спорт е голямо и травмите са често явление. Въпреки това Ванеса ме подкрепя силно и стои неотлъчно до мен духом, когато водя битка с килограмите“, коментира европейският шампион.

Връщайки се на Евро ’22, Валентин си припомни, че е бил в оптимална форма в Тирана. Той и за миг не се е притеснил, когато след изхвърлянето е изоставал с три килограма от грузинеца: „Останах спокоен, защото следвах плана. Тактиката беше в първото движение да съм колкото може по-близо до опонентите ми, за да може да спечеля медал. Не бях сигурен обаче дали ще бъде златен, или от друг метал. Надявах се да бъда шампион, но не очаквах да е след първия опит. По-добре обаче, че стана така, тъй като после вдигах и за удоволствие…“ След неговия триумф конкурентите му са го поздравили сърдечно и са се прегърнали като истински мъже и спортисти. И тук идва любопитното – не е успял да сподели с никой от близките се радостта от титлата, тъй като там е нямало обхват, а и с интернета е било сложно…

Щастливият баща не отговори само на въпроса иска ли Габриел да следва в бъдеще неговия път в щангите.

„Нека расте жив и здрав! Да набляга на учението и да спортува всеотдайно, по шампионски. А колкото до спорта – нека сам си избере…“, заключи Валентин Генчев.

И обеща следващите отличия да са от Световното първенство и олимпийските игри в Париж. Тях той ще посвети на Ванеса и Габриел.

(СН)