Скандална закуска при Херо Мустафа – зад гърба на лидерите на партиите САЩ сглобяват кабинет

338

Скандална закусна при Херо Мустафа в деня на консултациите при президента Радев взриви политическата сцена у нас – целта й е да бъдат сондирани позиции за съставяне на евроатлантическо правителство в България зад гърба на лидерите на парламентарно представените партии.

Тази сутрин в 9.00 часа през главата на лидерите на политиеските партии у нас в американското посолство у нас са били поканени отделни депутати от паламентарно представените партии: Кристиан Вигенин от БСП, Даниел Митов от ГЕРБ, Калоян Иконномов, като представител на ПП, който не е уведомили предварително Асен Василев и Кирил Петков, съобщи Епицентър.бг.

Христо Иванов е бил поканен от ДБ, но в последния момент изпраща заместник в посолството на САЩ.

Целта на закуската при американския посланик е да се бабува върху създаването на евро-атлантическо правителство, без участието на Кирил Петков, Асен Василев и Корнелия Нинова.

Лансира се Никола Минчев за премиер при третия опит за съставяне на правителство, а мандатоносителят ще е „Демократична България“.

Това е най-вероятната конструкция на изпълнителната власт, за която Румен Радев ще бъде убеждаван днес от управляващата до преди дни коалиция.

Корнелия Нинова научила от медиите за присъствието на Кристиян Вигенин на закуската при Херо Мустафа.

Кирил Петков и Асен Василев са били бесни следа като разбрали за зауската и че зад гърба им САЩ редят правителство без тяхно участие .

„Отвън се подшушва да се правят някакви евроатлантически неща с ГЕРБ. На нас и да ни го подшушват, няма смисъл, ние инструкции от посолства не приемаме, независимо какви са. Със сигурност е имало индикации от, нека да кажем, коалиционните партньори, че може би е добре да се върви в тази посока, ние твърдо сме ги отрязали“, разкри конспирацията в интервю за „Капитал“ Асен Василев. Казанато от него е повече от скандално, защото за първи път политик от висок ранг признава, че вътрешните дела в България се решават не в парламента, а в чуждо посолство.

Василев не отговори на въпроса кои са тези посолства, но каза, че е „ясно за кои става въпрос“, а днес думите му бяха потвърдени със закуската при Н.Пр. Мустафа.

„Вчера даже имаше и изявление на Държавния департамент в тази посока“, допълни вицепремиерът. И продължи: „Със сигурност е имало индикации от, нека да кажем коалиционните партньори, че е добре да се върви в тази посока. Ние твърдо сме ги отрязали“, разкри Василев за натиска отвън.

Страннно е, че именно заченатата с подкрепата на „Козяк“ и лансирана от Радев формация ПП вече е загубила доверието на американските си покровители, които днес намират за правилно вкарването на ГЕРБ в новото управление на страната. Не случайно Борисов първи пусна формулата евроатлантиеско управление, което се приема като посочена от САЩ цел.

Асен Василев, също като Нинова е категоричен, че дори след вероятните избори, без значение от резултата, коалиция с ГЕРБ ще е невъзможна.

На въпрос за реализирането на третия мандат и анонса, който идва от БСП и ДБ за включването на ИТН в подобен кабинет, Василев обясни, че и двата им досегашни коалиционни партньори са декларирали, че ако мандатът отиде при някоя от тях, те ще предложат програмата, изготвена за неслучилия се кабинет „Василев“.

За ИТН Василев отсече: „Втори път да се опитаме да правим същото нещо с ИТН за мен би било проява на идиотизъм.“

Закуската при Херо Мустафа е първият директен опит на чужда държава да упражява натиск при съставяне на правителство в България.

Източник: „Епицентър“