Скандали в комисията „Джемкорп“ – Росен Христов заяви, че е необичайно държавата да сключва договор с частна компания

510

Комисията ще изслуша на следващото заседание Кирил Петков, Асен Василев…и Лена Бориславова

Временната комисия за установяване на всички факти свързани със сключването на договора с „Джемкорп“ (Gemcorp) за 1 млрд. долара ще изслуша на следващото си заседание бившия премиер Кирил Петков, бившия енергиен министър Алекснадър Николов, бившия финансов министър Асен Василев и началника на кабинета „Петков“ Лена Бориславова.

Няма практика меморандум да бъде сключван между държава и частни компании. Този меморандум е подписан от името на България, като държава, а не от Министерство на енергетиката, така че при нас няма информация енергийният министър да е упълномощен за извършването на такъв договор. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов по време на заседанието на Временната комисия.

„Меморандумът включва всички сектори в енергетиката, което дава предпоставка за достъп до информация до цялата енергетика на страната“, заяви още енергийният министър.

„В крайна сметка меморандумът беше прекратен от моя страна, преди това договорът не е бил приключен. От „Джемкорп“ заявиха, че нямат никакви претенции, така че договорът е успешно прекратен“, допълни още служебният енергиен министър Росен Христов. Той уточни, че все още се събира нужната информация, проверяват се и плащания към евентуални дружества, споменати в меморандума.

По време на заседанието на временната комисия Росен Христов и депутатът от ПП Венко Сабрутев влязоха в диспут относно определението за добро и лошо управление.

„Служебният кабинет провежда лошо управление. Цялата държава е запозната с договора, а все още няма позиция относно него“, попита Сабрутев.

„За сега няма претенции от страна на „Джемкорп“, нито има данни за извършени плащания. Членът в договора обаче за възможен арбитраж при възникване на спор, е силно притеснителен. Лошо управление е това, което сключва договор от името на държавата, а не през Министерството на енергетиката“, подчерта Христов.

По време на изслушването служебният енергиен министър обясни, че няма информация на каква база се е решило да се осъществява дейност точно с компанията „Джемкорп“.

Теменужка Петкова, бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ, уточни, че отказ от арбитраж не може да бъде гарантиран и следователно претенции от страна на компанията могат да се появят занапред.

Припомняме, че временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства свързани с подписването и прекратяването на Меморандума с Джемкорп за 1 млрд. долара, цели да бъдат установени всички факти и обстоятелства около сключването и прекратяването на меморандума. Документът, подписан от правителството „Петков“ регламентираше сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия основно в комплекс „Марица изток“, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Кирил Петков побърза да се похвали, че на подписването на меморандума е присъствало търговското аташе на посолството на САЩ. Оказа се, обаче, че нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското правителство.

Вицепремиерът Асен Василев също обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но стана ясно, че от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

В материала е използвана информация от dаriknews и БГНЕС