Синдикалисти скочиха срещу бежанците в държавни бази

2143
. Почивната станция на "Мини Марица-изток" на Старозагорските минерални бани, в която от 1 юни са настанени 83-ма украински бежанци

От КТ „Подкрепа“ изпратиха становище до премиера Кирил Петков, подписано от 11 синдикални федерации

Правителството да преразгледа решението си за настаняване на бежанци от войната в Украйна в държавни почивни бази, настояха от КТ „Подкрепа“, които разпратиха свое становище до премиера Кирил Петков. Документът е подписан от председателите на 11 синдикални федерации. В него се казва: „Над 50 000 работници и служители, осигурени лица на трудови договори и осигурени лица, ползващи правата си по КСО от браншовете: транспорт, химия, енергетика, минно-добивна промишленост, металургия, машиностроене, атомна енергетика, лека промишленост, туризъм и административни служители, ще бъдат лишени от правото си да ползват почивните бази, а вследствие на това и от необходимостта за възстановяване на работоспособността и здравето им.

Решението на Министерски съвет не кореспондира с договореностите в КТД по предприятия в посочените браншове, което означава, че налице ще е грубо погазване на същите договорености от работодателите“. Синдикалистите са категорични, че предвидените средства за хуманитарно подпомагане (15 лв. без ДДС на човек) са далеч от най-минималната цена на предлаганите услуги и това ще доведе до евентуално закриване на почивните бази в някои от предприятията след края на програмата за подпомагане на бежанците. Те настояват за преразглеждане на Решение No 318 на МС от 20 май т.г. и намиране на алтернативни решения.

По силата на това решение на 1 юни в почивната станция на „Мини Марица-изток“ ЕАД на Старозагорските минерални бани бяха настанени 83-ма украински бежанци, които заеха едното крило на сградата, която от 10 години се полза за профилактика и рехабилитация от 7000 миньори на въгледобивното дружество. Това веднага провокира недоволство сред тях и мнозина бяха тези, които го изразиха в социалните мрежи.

Петър ХРИСТОВ