Сидеров предлага Борисов да организира среща ЕС-Русия в България

1065

Каракачанов: Трябва да водим балансирана политика и да имаме канали за комуникации

Логично е България, като председател на ЕС в момента, да организира среща ЕС-Русия по примера на срещата ЕС-Турция, каза лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

Това е възможно и според мен дори е очаквано от европейските лидери, защото усещам, че има нужда от нормализиране на отношенията с Русия, посочи той пред БНТ.

Сидеров приветства решението на правителството да не гони руски дипломати и коментира, че България е в различна позиция от страни като Франция, например, и на нас подобна стъпка би се отразила по-негативно.

Той нарече случат с отровения бивш руски шпионин Сергей Скрипал „мероприятие“, което било малко непрофесионално организирано. „Даже тия дни се пошегувах, че малко е паднало нивото на Великобританските спецслужби“, каза лидерът на „Атака“.

Коалиционният партньор на Сидеров в „Обединение патриоти“ военният министър Красимир Каракачанов също е останал доволен от решението на премиера Бойко Борисов да не предприема повече стъпки на солидарност към Великобритания по случая „Скрипал“.

„Решението на правителството да не се бърза по случая „Скрипал“ и да не се гонят дипломати е правилно. Трябва да водим балансирана политика и както каза премиерът – да имаме открити канали за комуникации с Русия. Кризи е имало, има и ще има и в бъдеще. Диалогът обаче трябва да продължи, иначе отиваме в друга ситуация, която няма да е изгодна за българските граждани“, заяви Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

„Ако има безспорни доказателства за вината на Русия, естествено е, че България може да промени своята позиция. И никой не може да ни се сърди, ако решим да екстрадираме руски дипломати при доказване вината на руската страна“, допълни той.

„Поведението на много български политици през последните 60-70 години е било такова. Натискат ни от Москва – клякаме. Натискат ни от Брюксел да затваряме реактори на нашата централа – и ние клякаме. В съзнанието на хората се е изградил този стереотип – българските политици взимат решение под някакъв натиск. В конкретния случай решението беше взето на базата на докладите, които изнесоха службите за сигурност, и фактите, с които разполагахме“, обясни министърът на отбраната.

По думите му Русия има своите интереси на Балканите и се опитва да ги отстоява.

Използвана е информация от mediapool