Сигнал за бомба затвори Търговската гимназия в Стара Загора

292

Това е първото училище от Старозагорска област, което попада под заплахите, с неясен към момента източник

Сигнал за поставено взривно устройство в Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ затвори учебното заведение днес по обед. Предупреждението е получено по имейла на старозагорското училище в 13:23 часа. Веднага на място са изпратени екипи на полицията и пожарната. Учениците са евакуирани, а учебните занятия – прекратени заради извършени проверки. Училището ще остане затворено за 24 часа.

Търговската гимназия е първото учебно заведение на територията на област Стара Загора, което попада сред училищата, станали обект на сигнали за бомби. В подобни случаи директорите са предупредени да сигнализират незабавно при получаване на подобна заплаха. От учебното заведение информираха, че часовете ще бъдат възстановени в четвъртък, 30 март, от 14 часа.

В страната обаче вече има над 100 бомбени заплахи в седем области, засега, през последните три дни. Първоначално служебният министър на МВР изрази мнение, че това са кибер атаки от Русия, после влезе в обяснителен режим. Изразено беше и мнение, че сигналите за бомби в училищата са свързани с предстоящите избори на 2 април, за които избирателните секции са разположени основно в училищата.

„Серия от бомбени заплахи има не само в България, но и в цяла Европа, и САЩ. Органите на реда у нас, заедно с партньорските служби, правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират, но към момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Това са хибридни атаки, без реални заплахи“, коментира днес президентът Румен Радев, цитиран от dariknews.

„Докато не видим ясно установен източник на бомбените заплахи, не можем да кажем точно откъде идват“, допълни Радев.

(СН)