Семейство старозагорски художници сътвори 5 гигантски скулптури край Анталия

722
Доц. Ани Златева и образът на Анджелина Джоли

5 огромни по размери пясъчни фигури създадоха за 20 дни на брега на морето край турския град Анталия семейството на художниците от Стара Загора доц. Ани Златева и Георги Златев. Те ще останат като част от музея на пясъчните произведения на изкуството там.

По традиция фестивалът, който се провежда от 8 години на това място, събира художници от цял свят, но този път заради наложения локдаун на практика се оказало, че ще могат да работят само дошлите буквално ден по-рано българи.

Цялата фигура на Анджелина Джоли

По принцип тематиката е свързана с митовете и легендите, този сезон тя е била насочена към мита за Атлантида, като семейство Златеви успели да възстановят и част от фигури на техни колеги от по-предни фестивали.

Семейство Ани и Георги Златеви в Нидерландия – Гардерен

„Беше доста тягостно, за пръв път видяхме как опустяват улиците на иначе многолюдния курорт, но на война като на война…“, коментира след завръщането си от Анталия доц. Златева. По думите й фигурите, над които са работили, са били с огромни размери: 15х3 до 5х8 метра, като са били използвани десетки тонове специално обработен пясък. В хода на работата се променяли първоначалните идеи, така се появила русалка с образа на легендарната Анджелина Джоли. Част от работния процес е бил заснет с видеокамера.

В деня на завръщането си от съседна Турция доц. Ани Златева е получила специална покана за участие в канадско тв шоу в края на юли – началото на август, посветено на пясъчната скулптура, но все още не е сигурна дали ще приеме предизвикателството.

Работа на плажа в италианския курорт Римини през 2017 година

Старозагорската семейна двойка е сред ветераните в този тип изкуство на открито, техни съвместни произведения могат да се видят у нас на плажа в Бургас (от миналото лято там се появи Кинг Конг), повечето им са в Италия (курорта Римини – основно на религиозна тематика) и Нидерландия (Елбург – посветен на 500-годишнината от Реформацията, и Гардерен – със сцени от мащабни битки през двете последни световни войни). Всяко едно участие е свързано с дълга теоретична подготовка и, разбира се, с много фантазия.

Христо ДИМИТРОВ