Секретарка в радневската болница начислила хиляди левове на любимия си

4793
Секретарка Марта и шофьорът Слави

Бивша секретарка на затъналата в задължения общинска МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ в Раднево начислявала на любовника си хиляди левове под формата на допълнително материално стимулиране и дори преправила договора му от непълен на пълен работен ден. Това става ясно от решение на Окръжен съд – Стара Загора, по дело за неизплатени възнаграждения.

Искът за близо 6 000 лв. е внесен в съда от бившия шофьор на радневската болница Слави Иванов, който е сред четиримата обвиняеми по дело за стопански престъпления в особено големи размери.

Оказва се, че документите са били изготвяни от техническата секретарка на управителя д-р Мая Узунова-Конова и въпреки че липсвал неин параф, неследващите се пари са били редовно изплащани на Иванов до самото му напускане на 12 февруари 2020 година. От протоколите на съдебното заседание става ясно, че сумите са в резултат на „самооценяване“, а изготвилата договорите секретарка и шофьорът са били във фактическо съжителство.

В открито заседание от 17 април Окръжният съд е порязал „мераците“ на ищеца. По същия начин са били порязани ден по-рано претенциите на секретарката Марта Стефанова за уж дължими й от здравното заведение 10 000 лв.

Припомняме, че сагата с общинската болница в миньорския град стартира през пролетта на м.г., когато стана ясно, че по сметките няма пари за заплатите на персонала. В хода на следственото дело, по което бяха задържани управителката д-р Конова, главната счетоводителка Мария Атанасова, секретарката Марта Стефанова и шофьорът Слави Иванов, е установено, че четиримата са получила незаконно от април 2018-а до края на 2019 година 361 000 лв. под формата на различни бонуси. Над 700 000 лв. под различни форми са били присвоените средства. Поради фактическата сложност следственото дело все още не е приключило. След престой в ареста обвиняемите са на свобода с различни мерки за неотклонение. Болницата с решение на местния парламент е обявена за приватизация, около 40 бивши и настоящи служители водят дела за неполучените си възнаграждения в съда.

Христо ХРИСТОВ