Сдружение ДОМ изрази възмущение, че Чинията на Бузлуджа е обявена за паметник на културата

521

Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“ (ДОМ), чийто председател е депутатът от СДС в 37-ото и 40-ото НС Иван Сотиров, днес разпространи позиция, в която се изразява възмущение от предложението на Експертния съвет към министъра на културата монументът „Дом-паметник на БКП“ на връх Бузлуджа да получи статут на паметник на културата.

В позиция на организацията се посочва, че въпросната инициатива е част от опитите на неокомунистическите кръгове у нас и в чужбина да дадат нова легитимация на идеологическия монумент, като го превърнат в международен център за поклоннически туризъм и реклама на комунистическия режим, предаде news.bg.

От ДОМ припомнят, че през 2000 г. е бил приет закон, по силата на който комунистическият режим от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен, а на 18 септември 2008 г. Народното събрание е подкрепило „Пражката декларация“ от 3 юни 2008 г., с която се осъждат комунистическите жестокости и в която се настоява националните парламенти на страните от Европа да признаят комунистическите престъпления срещу човечеството, както тези на нацизма.

От сдружението изтъкват и разпоредбите от Наказателния кодекс, според които пропагандирането на фашистки и други антидемократични идеологии се смята за престъпление.

„Предоставянето на статут на паметник на културата на монумента „Дом-паметник на БКП“ ще бъде гавра с паметта на стотиците хиляди избити и репресирани от комунистическия режим и за техните близки“, категорични са от ДОМ. Те определят като „позор“ превръщането на страната ни в „комунистическия резерват“ на евроатлантическия свят.

Позицията на сдружението, оглавявано от бившия син депутат, е поредното доказателство, че 32 години след демократичните промени обществото ни продължава да бъде силно политизирано… неизвестно обаче в името на какво.

Противно на ДОМ, инициаторите на идеята за превръщането на Чинията в туристическа дестинация отдавна не гледат на монумента като на политически паметник. А фактът, че монументът е бил дом-паметник на една тоталитарна партия го прави още по-привлекателен за западните туристи, които години наред „щурмуваха“ с риск за живота си затворената и полуразрушена Чиния, за да си направят снимка.

(СН)