Свирчовците

393

Историята с изгонването на 70-те служители на дипломатическата мисия на Руската федерация в България породи въпроси и гневни отговори. Но дали някой повярва, че това са шпиони. И то не защото не е възможно да бъдат такива и през целия си престой в България да са вършили шпионска дейност. А защото да изпратиш едновременно в една „вражеска“ страна свои дипломати, за да я шпионират, и да вярваш, че това няма да направи впечатление на специалните служби на тази страна, си е неоспорима глупост и дилетанщина. Може да си неутешим русофоб, но чак до там да стигнеш и да припишеш подобна глупост и дилетанщина на руското разузнаване, не е нормално и присъщо на държавници.

Обаче виждаме, че в многострадалното ни отечество всичко е възможно. Дори шпионските романи се пишат от бездарни свирчовци.

Не е нужно да си кой знае какъв специалист по разузнаване, за да прецениш, че тук има нещо гнило и дори направо глупаво и бездарно съчинено. Да събереш в посолството едновременно 70 шпионина и пак едновременно да ги активираш, а и да ги накараш за времето на краткия им мандат да плашат гаргите и да стряскат свирчовците, май единствен Кирил Петков и неговите верни съратници могат да го измислят. Само защото са учили в Харвард.. Ама като ги гледаш как се борят срещу корупцията и колко смело „отвоюват държавата от мафията“; а и щом така храбро прецениха, че правителството им е свалено от Русия и от самата нейна посланичка, защото да не им се привиждат и шпиони.

Вярно е: глупостта е безконечна. Но поне любовта, с която обществото й се възхищава и й поверява държавните дела, нека по-бързо и по-скоро достигне до своя предел. Поне тази любов да не е безконечна и толкова сляпа и глупава. Поне себе си да уважаваме и да поддържаме разумното самочувствие, че различаваме умния от глупака.

И да отрежем края на това издевателство и празнодумство.

Ако нашият премиер не беше чак толкова старателен и угодничав; ако беше поне малко разумен и умен, щеше да се задоволи с един, двама, трима, та дори и петима шпиони. Но на 70 дори и колегите му от Харвард едва ли ще повярват. Нека поне те му кажат: посмали, Манго.

Голямата глупост, наместила се във властта, винаги оставя след себе си дълбоки следи и твърде тежки последствия. Затова трябва се напомни и то веднъж за винаги на този самозабравил се оперетъчен персонаж, че сме държава, а не тиймбилдинг, на която, като се напият, на болните и слабите им се привиждат духове.

Но щом сме държава, нека се държим като държава.

И да им издърпаме ушите и да им кажем: ей, свирчовци, поиграхте си малко на власт, сега дим да ви няма и повече не се вясвайте. Че ще заиграе сопата!

Панко АНЧЕВ
Поглед.инфо