Световноизвестният цигулар Веско Ешкенази ще изнесе концерт в Стара Загора на 29 юли

228

На 29 юли от 19:00 часа в Културен център „Стара Загора“ ще се състои концерт от националното турне на Веско Ешкенази „В света на музиката“. В концерта участват Вероника Тодорова – акордеон, и оркестърът на Плевенска филхармония.

Програмата съдържа музика от Астор Пиацола, Енио Мориконе, Джон Уилямс, Петко Стайнов, Michael Jackson, Queen и др.

Билети за концерта се продават на билетната каса на Културен център „Стара Загора“ (бивш Синдикален дом) – до централен вход, която е с работно време 12:00 – 18:00 часа. Резервации се приемат на тел.: 0877/ 373 489, 0898/ 293 951.

Световноизвестният български цигулар Веселин Пантелеев Пантелеев-Ешкенази, известен като Веско Ешкенази, още на 11-годишна възраст става концертмайстор на Детско-юношеската филхармония на проф. Влади Симеонов. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“. Лауреат е на международните конкурси в Пекин, „Виенявски“ (Полша) и „Карл Флеш“ (Лондон). Бил е солист на английския кралски филхармоничен оркестър и Лондонската филхармония, оркестрите на Монте Карло и Мексико Сити. През 1999 г., само на 29 години, българинът е концертмайстор на световноизвестния Кралски Концертгебау оркестър в Амстердам, в който са дирижирали Едвард Григ, Густав Малер и Вилем Менгелберг. Свири на една сцена с изпълнители като Алексис Вайсенберг, Пласидо Доминго, Минчо Минчев, Монсерат Кабайе, сър Колин Дейвис, Карло-Мария Джулини, Бернард Хайтинк, Емил Чакъров, Рикардо Шайи, Юрий Башмет, Мстислав Ростропович.

От лятото на 2000 г. Ешкенази свири на цигулката „Гуарнери дел Джезу“, произведена през 1738 г. и предоставена му от фондация към Дойче банк, Амстердам. Цигулката е със запазен оригинален корпус, притежание на анонимен дарител.

През 2010 г. Веско Ешкенази е обявен в България за „Музикант на годината“.

Музикантът участва и в множество благотворителни инициативи. След преждевременната смърт на съпругата му от рак на гърдата се включва в инициатива за ранна превенция на заболяването, като заснема клип с песента „Вечеряй, Радо“ с лични моменти от съвместния им живот.

(СН)