Световноизвестният мореплавател Дончо Папазов ни повежда по Невъзможния път

91
Дончо Папазов по Невъзможния път

Пътешественикът с казанлъшки корени ще представи новото издание на книгата си в музей „Чудомир“

На 18 септември от 18 часа в Литературно-художествения музей „Чудомир“ ще започне срещата-разговор със световноизвестния мореплавател с казанлъшки корени Дончо Папазов. Обветреният от ледените бури морски вълк ще представи новото издание на книгата си „Невъзможният път“ – с това име е кръстен маршрутът, преминаващ на юг от нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн през Атлантическия, Индийския и Тихия океан. Малцина са моряците, които са се осмелили да мечтаят за него, а още по-малко са тези, дръзвали да поемат по него. През 1988 година обаче Дончо Папазов тръгва с дървената яхта „Тивия“ по Невъзможния път, за да го измине по български – на юг от „ревящите четиридесет“ градуса южна ширина, където ветровете и вълните са чудовищни, през полярната зима, сам и без нито една спирка. Звучи страшно и наистина е така.

Тринайсетметровата „Тивия“ претърпява два нокдауна (преобръщане на плавателния съд настрани), първият от които причинява сериозни щети. Двигателят на яхтата се поврежда още в началото на пътуването, така че Дончо Папазов плава, като разчита единствено на вятъра, платната и уменията си. Електричество ползва само за радиосеансите със свои приятели от България и с радиолюбителите от различни точки по пътя си, които са негова опора в това невъзможно плаване. Студ, всепроникваща влага, самота, мрак… и постоянната битка с прииждащите вълни. Това е ежедневието на мореплавателя през близо шестте месеца и 19-те хиляди морски мили на тази околосветска обиколка. Но храбрият българин не губи нито за миг присъствие на духа. И книгата му е доказателство за това. Тя е написана по време на плаването по Невъзможния път и дава абсолютно автентична и уникална гледна точка върху преживяното от Дончо Папазов. Тя е жива, вълнуваща, изпълнена с финес, чувство за хумор и лека носталгия.

Корицата на книгата

„Какво усещам, приближавайки към Великия нос? Като че ли ми е тържествено. Двадесет години чакам този ден. Двадесет години се готвя за него. Нос Хорн не е само точката Хорн. Той е мъката и дързостта на всички океани пред него. Огромният път около Земята, затворен, изстрадан в опасности. За Хорн мечтаех, когато в България нямаше и помен от експедиции“, пише в книгата си мореплавателят.

Новото издание излезе от печат по случай 30-годишнината от завършването на експедицията по Невъзможния път и 80-годишния юбилей на Дончо Папазов.

Петър МАРЧЕВ