Световноизвестен китайски грандмайстор по бойни изкуства ще гостува в Стара Загора

73
Грандмайстор Ян Дзюн

Тайдзицюен грандмайстор Ян Дзюн, потомък на семейство Ян от 6-о поколение, ще гостува в Стара Загора през април. Тай дзи цюен (на китайски – „юмрукът на великия предел“) е китайско бойно изкуство от вътрешните стилове на УШУ.

Ян Дзюн е наследник на фамилията, създала Ян Тайдзицюан и разпространила го по света. Той ще води международен семинар в Стара Загора от 22 до 24 април 2023 г., на който ще преподава 26-позиционната Senior Form и техниката „Бутащи ръце“. Ян Дзюн ще гостува в Града на липите по покана на Тихомир Тодоров – първият български личен ученик на грандмайстора и основател на Тайдзицюен центъра на семейство Ян в Стара Загора.

На 5-годишна възраст Ян Дзюн започва да тренира със своя дядо, големия учител и грандмайстор Ян Дзендуо. След като завършва университета в Шанси през 1989 г., той се заема да помага на дядо си в преподаването на бойното изкуство. Ян Дзюн напуска Китай през 1999 г. и се премества в Сиатъл, САЩ, за да развива активно Международната асоциация по Тайдзицюен на семейство Ян.

Най-голямата мечта на грандмайстор Ян Дзюн е да обедини практикуващите в Китай и на Запад в едно голямо семейство, където въпреки националните граници и междукултурните различия всички да са свързани заедно чрез любовта си към това изкуство.

Тайдзицюен е изграден върху принципите на И Дзин („Книга на промените“) и философията на Лао Дзъ, изложена в „Дао Де Дзин“. Нарича се „вътрешно бойно изкуство“ поради това, че е основано върху китайската традиция, а не върху „външните“, привнесени будистки традиции, върху които почиват външните стилове на УШУ, например шаолинските.

През 1956 г. в Китай е публикувана брошура – наръчник по тайдзицюен, където традиционните дълги форми са съкратени и се препоръчват за практикуване от народа на Китай, предимно във функцията на Цигун или като лечебна гимнастика. С това се свързва и масовото практикуване на тайдзицюен в Китай. Този факт обогатява възприятието за бойното изкуство, което освен за здраве продължава да се развива и в рамките на старите традиционни принципи.

В рамките на визитата на грандмайстор Ян Дзюн в Стара Загора ще бъде открита първата за България площадка за общодостъпно практикуване на тайдзицюен…

Мирчо ХРИСТОВ