Свети Валентин `2023 идва с „Горчиво вино“

279
Корицата на книгата

Най-хубавите любовни стихове от последните 10 години са влезли в красивото издание

Шедьоври на Евтим Евтимов, Маргарита Петкова, Добромир Банев, Романьола Мирославова и най-хубавите любовни стихове от последните 10 години са събрани в книгата „Горчиво вино“, съобщиха за медията ни от Издателска къща „Персей“. Сред тях са наградените творби в Националния конкурс за любовна лирика, селектирани сред стотиците стихотворения, участващи всяка година в конкурса.

Преди близо 20 години точно Издателска къща „Персей“ популяризира идеята да се подарява книга за Деня на влюбените вместо обичайните цветя и балони. Така всяка година в навечерието на празника излиза по едно такова специално издание. Сред най-популярните книги, влезли в много български домове, са „Обичам те“ (световна любовна лирика), „Да те жадувам“ (българска любовна лирика и диск с най-хубавите песни по тях), „Не бой се и ела“ (Яворов, Мина, Лора и Дора Габе), „До моето първо либе“ (любовта на Хр. Ботев) и др.

Сърцето бие пълноценно, когато до теб е човекът, който те зарежда с емоция, нежност и сила. Любовта е чувството, което ти носи усещането, че си жив и светът ти е красив и хармоничен. Любовта е и вдъхновението за най-красивите стихове, които извисяват всеки, докоснал се до тях.

От ИК „Персей“ припомнят, че Националният конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ е анонимен и всяка година дава еднакъв шанс както на утвърдени, така и на неизвестни, но талантливи поети. Създаден е по случай 80-годишния юбилей на поета Евтим Евтимов и 100-годишнината на НЧ „Братя Миладинови – 1914“ в Петрич, откъдето започва творческият път на поета, който тогава написва някои от своите най-популярни стихове („Горчиво вино“, „Високо“, „Обич за обич“), превърнати в едни от най-обичаните български песни. Евтим Евтимов е поет с огромно въздействие върху публиката, защото лириката му е истинска, без литературни пози, преднамереност и преструвки и докосва най-съкровените струни в душата на всеки човек. Това са и критериите, по които са оценявани участниците в Националния конкурс за любовна лирика. Председател на журито и съставител на настоящата книга „Горчиво вино“ е Пламен Тотев.

Книгата се предлага във всички книжарници в страната. Може да бъде поръчана и на имейл: gorchivovino2023@gmail.com

***

Ако някога една забрава
дългата ни среща раздели,
сбогом ми кажи с усмивка бяла,
даже черен дъжд да завали.

И понесли болка мълчалива,
всеки да си търси огън нов.
Даже и когато си отива,
любовта остава пак любов.

Евтим ЕВТИМОВ