Свалят с шейна птицеглавия „Севт“ край водите на „Копринка“

123
Репликата на слънчевата ладия от гробницата на фараон Рамзес III ще започне своето пътуване към брега на язовир "Копринка" върху специално изработена дървена шейна във вторник, обяснява ръководителят на проект "Археосвят - по пътя на великите" Атанас Димитров

Във вторник (17 септември) ще започне приплъзването с помощта на специално изработена дървена шейна на уникалния птицеглав тракийски боен кораб, който вече втора година се изгражда край водите на язовир „Копринка“.

Платноходът, който е дълъг близо 20 м и широк малко над 4 м, е точно копие на слънчевите ладии, открити върху барелефите от гробницата на египетския фараон Рамзес III край Луксор, обяснява инициаторът за построяването му и автор на проекта „Археосвят – по пътя на великите“ Атанас Димитров.

В началото на тази седмица предстои да бъде направена третата инспекция от експертите на Морска администрация – Бургас, за мореплавателните качества на съда, който ще има 80 тона водоизместимост и екипаж от 17 души: 12 гребци, трима специалисти по управление на изработените от лен платна и двама ръководители начело с Димитров и партньора му от НСА проф. Лозан Митев.

Бойният кораб, кръстен на тракийския цар Севт III, е изработен изцяло от дърво, предстои да бъдат монтирани двете му мачти, чиято дължина тепърва ще се изчислява.

Атанас Димитров е категоричен, че корабът е абсолютно точно копие на използваните от траките преди около 3 200 години слънчеви ладии, с него ще бъдат разхождани туристите по водите на „Копринка“, на чието дъно са останките от някогашната столица на одрисите Севтополис.

Изработеният от специално подбрани дъбови греди и дъски корпус е дело на 55-годишния никополски майстор Майдън Шакиров Алиев (вляво)

В пълния си блясък той ще бъде представен на казанлъчани и гостите на Града на розите на 22 септември, все още не е уточнен денят за пускането му на вода. Построяването на птицеглавия е струвало до момента около 11 000 евро, основните работи са изпълнени от никополския майстор на лодки Майдън Шакиров Алиев. 55-годишният майстор споделя, че това е втората лодка с подобни размери след първия кораб на името на цар Резос, който бе пуснат на вода преди малко повече от 5 години.

Христо ХРИСТОВ