Само 15 души се включиха в протеста на ГС „БОЕЦ“ в Стара Загора

57

Организирания от Гражданско сдружение „БОЕЦ“ протест в Стара Загора срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на България събра около 15 души. В късния следобед в четвъртък недоволните разпънаха своите плакати пред сградата на Съдебната палата. Те се обявиха категорично против опорочената, по думите им, процедура по избор на обвинител No 1 на Република България.

Припомняме, че стеклите се обстоятелства доведоха до там, че за поста на Сотир Цацаров да има един-единствен кандидат и това е неговият заместник – Иван Гешев. „Избор с един кандидат не е избор, а назначаване. Искаме промяна в закона за съдебната власт. В момента в затворената си гилдия си издигат определени хора, които са изгодни за тях“. Това заяви един от организаторите на недоволството в Стара Загора Митко Трайков. Той призова час по-скоро да бъде дадена възможност обществото самоинициативно да издига кандидати за главен прокурор.

Мотото на протеста пред Съдебната палата в Стара Загора бе „Свобода и справедливост“. Наред с оттеглянето на Иван Гешев от процедурата по избор на главен прокурор недоволните старозагорци настояха още за оставка на кабинета на Бойко Борисов и въвеждане на лустрация за хора, свързани с някогашните комунистически служби за сигурност. Митко Трайков коментира, че протестите ще продължат, но изрази надежда, че в бъдеще те ще успеят да увлекат вниманието на по-голям кръг от хора. Недоволството в Стара Загора премина мирно. За нормалното протичане на протестните действия се грижиха близо 10 униформени.

Живко ИВАНОВ