Само една е номинацията за почетен гражданин на Стара Загора

110

До края на установения срок – 1 юли, е получена една номинация за удостояване със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2020 година, съобщиха от пресцентъра на Общината.

От името на Съюза на народните читалища в края на юни е постъпило предложението за д-р Иван Аяров, председател на НЧ „Св. Климент Охридски – 1858“.

Иван Аяров е роден на 27 декември 1939 година в село Рупките, община Чирпан в семейство на среднозаможни и предприемчиви земеделци. Началното и средното си образование получава в родното си село, средното – в Техникум по ветеринарна медицина в Стара Загора, а висшето – във ВВМИ – София. От 1992 година е избран за секретар на едно от най-старите читалища в Стара Загора, малко след това става и председател на културната институция.

Аяров е автор на няколко книги. Носител е на Голямата награда „Св. Климент архиепископ Одрински“ и почетния знак „Св. Климент Охридски“ за изключителни заслуги към читалищното дело в града, награден е като „Заслужил родоизследовател и краевед“ от НС „Генесология“ – БАН, удостоен е със званието „Бъдител на Стара Загора“ 2018 година от Съюза на учените в града, а през тази година получава приза „Заслужил читалищен деятел“ – връчено му от Съюза на народните читалища за изключителния му принос в развитието на читалищното дело в България.

В мотивите си вносителите упоменават и 80-годишния юбилей на Аяров. Предложението е подкрепено още от Инициативен комитет с председател Катя Павлова и близо 25 души членове.

Припомняме, че званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ се присъжда с решение на Общинския съвет по процедурата, предвидена в Наредбата за наградите и отличията. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града – 5 октомври.

(СН)