Руснаци, французи и американци заедно кандидатстват за АЕЦ „Белене“

57

Три световни гиганта в атомната енергетика ще си сътрудничат в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. За това е подписан меморандум между руската държавна корпорация „Росатом“, Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред депутатите днес.

Заявеното желание за участие в строителството на централата министър Петкова разтълкува като доверие от страна на компаниите. „Те вярват в България, вярват в българското правителство, в българския парламент“, отчете Теменужка Петкова. „Това е добра новина за България“, категорична бе тя. По думите й, възможността за реализация на проекта за втора атомна централа у нас, става все по-осезаема.

Според постигнатото споразумение: при условие че руската държавна корпорация „Росатом“ бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS – за партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала. В съответствие със споразуменията, компаниите ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Меморандумите са били подписани от Кирил Комаров, първи заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на „Росатом“, Фредерик Лельовр, старши изпълнителен вицепрезидент по регионалните продажби на Framatome SAS и Микаел Керуле, президент на General Electric Steam Power.

Припомняме, че „Росатом“, Framatome SAS и General Electric влязоха в краткия списък от пет кандидата за осъществяването на проекта АЕЦ „Белене“, заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation – CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation – KHNP).

„Кризата с Covid-19 наложи промени не само по отношение на процедурата по избор на стратегическия инвеститор на проекта АЕЦ „Белене“, а и по отношение на всички останали инфраструктурни проекти, които се развиват не само у нас, но и по света“, отбеля министър Петкова, но допълни, че „продължаваме напред“. Страната ни ще участва в проекта с активите на централа – оборудването, площадката, която е лицензирана, а и проектът е одобрен от ЕК. Приблизително 10 милиарда евро е стойността на централната.