Руският патриарх Кирил ще бъде в България три дни

2788
Патриарх Кирил

Посещението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в България по повод 140 години от Освобождението ни от турско робство ще продължи три дни, съобщиха от Старозагорската митрополия.

Патриарх Кирил и придружаващата го делегация ще бъде посрещната на 2 март в 15 часа на летище София от Старозагорския митрополит Киприан, който е председател на комисията по посрещането, и членове: Русенския митрополит Наум, Врачанския митрополит Григорий, Мелнишкия еп. Герасим и архимандрит Василий. От страна на държавата в посрещането ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-председателят на НС Емил Христов и директорът на Дирекция „Вероизповедания“ към МС Емил Велинов.

Българският патриарх Неофит ще посрещне руския си колега в Синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“, където патриарх Кирил ще отслужи молебен.

Същия ден ще се състои и официална среща в приемния салон на Св. Синод, след което двамата патриарси ще отпътуват за Стара Загора.

На 3 март в 10:30 часа Кирил и Неофит и предвожданите от тях делегации ще бъдат посрещнати от Старозагорския митрополит Киприан, президента Румен Радев и председателя на парламента Цвета Караянчева на входа на храм-паметник „Рождество Христово“ в град Шипка, където ще бъде отслужен благодарствен молебен за падналите за Освобождението на България, след което кортежът ще отпътува за връх Шипка за участие в тържествата, посветени на 140-годишнината от Освобождението, които ще започнат в 11:30 часа.

От заветния български връх руският патриарх ще произнесе реч.

На 3 март в 18 часа двамата патриарси ще се срещнат в МС с министър-председателя Бойко Борисов. Половин час по-късно ще започне тържествена заря-проверка по случай Националния празник на Република България на площад „Народно събрание“ пред паметника „Цар Освободител“, след което двамата патриарси ще участват в прием от името на президента на Република България Румен Радев.

На третия ден от визитата патриарх Кирил ще посети храмовете „Св. Александър Невски“ и руския храм „Св. Николай“. Преди отпътуването на патриаршеската делегация за Москва е предвидена и среща с президента Румен Радев.

(СН)