Румен Петков в Стара Загора: Посегателството върху въглищните централи ще бъде тежък удар върху енергийната сигурност на страната и на Балканския регион

501

Посегателството върху въглищните централи, при липса на решение, което да гарантира базови мощности, ще съсипе на първо място Старозагорския регион, но като цяло ще бъде тежък удар върху енергийната сигурност на страната и на Балканския регион. Това заяви днес пред медиите в Стара Загора председателят на АБВ Румен Петков, в срещата участва и президентът Георги Първанов (2002-2012 г.).

Румен Петков подчерта, че Стара Загора в национален мащаб е гръбнакът на българската енергетика. Като абсолютно задължително определи той стартирането на процедурата по строителството на АЕЦ „Белене“. Неизграждането на ядрената централа само за миналата година е довело до загуби за републиканския бюджет в размер на 3 милиарда.

Петков отбеляза, че според анализите пряко потърпевшите в региона от спирането на въглищните централи надхвърлят 40 000 души. Според председателя на АБВ правителството на Кирил Петков е поело ангажимент пред ЕК за намаляване на вредните емисии повече, отколкото е било поискано. Той определи това действие като цинизъм и едно от най-големите престъпления през последните 33 години към българския народ и добави, че това е удар върху социалната и икономическа среда у нас. Румен Петков бе категоричен, че основната теза, която България трябва да застъпи пред ЕК, трябва да бъде, че може да се мисли за затваряне на базови мощности след деня на въвеждане в експлоатация на нови базови мощности. Като изключително негативен факт определи Румен Петков липсата на цялостна енергийна стратегия на България в работата на всички правителства в последните 33 години, което доведе до настоящото критично състояние на енергетиката ни. По думите му само за три години България от гарант за енергийната сигурност на региона се превърна в зависима държава.

На свой ред Георги Първанов коментира предизборната ситуация в лявото пространство. „Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов между Бойко Борисов, Корнелия Нинова и ръководството на ДПС. …На финала на този парламент видяхме един изблик на любов. Прозвуча полузаявка те да управляват след това (след предсрочните парламентарни избори) заедно. Ако те наистина са сближили позиции и биха могли да управляват след два месеца, защо не го направят сега“, коментира Първанов.

Той прогнозира, че новите избори ще доведат не до разплитане на възела на българската политика, а до неговото по-тежко завързване. Първанов бе категоричен, че президентска република не може да се получи, защото във Великото народно събрание не може да се събере такова мнозинство, че да се изработи нова конституция. Полупрезидентска република също няма да е работеща, прогнозира президентът и добави, че подобни заявки целят само ловене на избиратели.

Председателят на АБВ Румен Петков подчерта, че консолидацията на левицата е неизбежен и задължителен процес, а форматиране на левицата е стремеж да се покаже на левия избирател, че има избор.

(СН)