Румен Петков: България се поставя в унизителното положение да бъде обрания мек спусък на челото на Русия

523

– Г-н Петков, на 5 септември трябваше да бъде подписан договорът за газопровода от Турция през България за Сърбия, Унгария и Австрия, тоест за т.нар. втори ръкав на „Турски поток“. Вие разполагате ли с информация дали този договор е подписан и ако не, защо?

– Ние от АБВ предупредихме още през февруари, че държавата ни със своите институции, като поставям на първо място министър-председателя, няма да построи „Турски поток“, за което ние ще си платим гяволъка. Процедурата беше затлачена до месец септември. В момента имаме определен изпълнител (б.р. при обществена поръчка), но нямаме подписан договор с него. Аз продължавам да считам, че практически е невъзможно за октомври, ноември и декември да се изгради 470 км тръбопровод и искам някой да ме опровергае. И това го приказвам от февруари. В случая България се поставя в унизителното положение да бъде обрания мек спусък на челото на Русия, да бъде Русия принудена да преговаря с Украйна и да бъде продължен договорът с 10 години на Украйна. Това е положението! Само че ние ще плащаме – ние и цяла Европа ще плащаме безотговорността и престъпната дейност на българските правителства.

Първото голямо престъпление е от правителството на Орешарски, което спря пряката доставка на руски газ за Европа. Сега дори и при изграждането на газопровода ние ще плащаме транзитна такса на Турция. Това е истината. Сега говорят за „Турски поток“, за хъб, а аз съм сигурен, че половината правителство не прави разлика между хъб и път.

Трябва да сме наясно – 470 километра тръба няма как да бъде изградена до 31 декември.

– Да, но след избора на изпълнител започна обжалване на процедурата, което още не е приключило.

– Те там направиха скандал. Първо, процедурата стартира безумно късно, второ, стартира с ясното съзнание, че ще има един недоволен, трето, недоволният обжалва пред КДК, четвърто, КДК определи друго решение, обратно на избора при обществената поръчка. Всички вкупом хукнаха към Върховния административен съд. Жали се, но решение няма. Имаме ли изпълнител в момента – нямаме. Сега сме средата на септември, а още нямаме изпълнител. Е, няма да стане.

– Това ли е причината да не бъде подписан договорът на 5 септември.

– Аз не мога да кажа коя е причината. Според мене това е една от причините. Защото, когато се подпише договор, вътре неизпълненият ангажимент се плаща допълнително, освен ангажимента, който имаме ние, че на 31 декември тръбата да е готова. Само че ние изпълняваме чужда поръчка. Всички много добре разбирате, че Русия няма да остави Европа без газ. Но, за да има газ, трябва да има тръба. Такава у нас няма, но има в Украйна. И в момента ние участваме в притискането на Русия да подпише с Украйна. И ние ще останем без транзит на газ. Ние 14 милиарда куб. метра газ ги загубихме от факта „Турски поток“, защото Турция вземаше тези 14 милиарда от България и плащаше транзитна такса на България. Сега ние ще плащаме транзитна такса на Турция за руския газ, който ще вземаме от там. Това е голямото престъпление на тези правителства. И това България, българите, българският бизнес трябва да го разберат. Това е престъпление в особено големи размери. За оправдание ще кажат – ами, колективни решения, МС, ЕК, тоя, оня… Когато излизаха Радан Кънев, Мартин Димитров, Иван Костов да обясняват как „Турски поток“ няма да се състои, как това е спекулация на Ердоган и Путин, ние от АБВ обяснявахме как това ще стане факт. Сега тези граждани продължават да ходят с гордо вдигнати чела, само че ние ще плащаме тяхната грозна спекулация.

– Излиза по думите Ви, че след „Южен поток“ и проектът „Турски поток“ е провален за България.

– Той няма да бъде изпълнен в график и Русия ще бъде принудена да подпише договор с Украйна, за да не остави Европа без газ. А ние – ние ще сме заобиколени от всичко – „Бял поток“ заобикаля България. Той тръгва от Грузия, минава през Румъния и отива в Европа. Нашето поведение ще стане причината „Турски поток“ да мине през Гърция накрая. Защото ние показваме, че не желаем, че не искаме, че пречим с всички сили и средства. И тук, ако допуснем да се самозалъгваме, че става дума за процедура, за ЕК и т.н., значи наистина си заслужаваме скъп и несигурен газ.

Интервюто подготви:
Йовка НИКОЛОВА

Б.Р. Въпросите към Румен Петков бяха зададени от „Старозагорски новини“ по време на пресконференцията на АБВ в Стара Загора на 11 септември