Исус се върна с коронавирус от Англия

608

Мъжът заедно с приятелката си се прибрали в старозагорското село Бенковски с такси от София

26-годишен жител на старозагорското село Бенковски е хоспитализиран в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ след положителна проба за коронавирус. Младият мъж се е завърнал с приятелката си от Англия на 3 април, двамата са пристигнали в село Бенковски с висока температура и оплаквания, коментира кметският наместник Стефка Георгиева. Лично тя е звънила на телефон 112 и всички възможни институции, за да съобщи за проблемната ситуация, линейка е дошла 18 часа по-късно. Първа положителна проба е дала приятелката на Исус, 20-годишната Василка, чиято постоянна регистрация е в съседното село Бъдеще. Междувременно тя се е срещала с баща си, който дошъл в дома им, за да им донесе някакъв багаж. Под карантина е поставена майката Димитрина, която междувременно е била в контакт с продавачката в селското магазинче за хранителни продукти, тя пък всеки ден пътувала до съседно село, където е домът й.

Болният Исус има още четири братя, които живеят в четири други села в Старозагорско и Великотърновско, няма официална информация дали те не са гостували на роднината си.

Официално в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ знаят, че пациентът е с постоянно местожителство в село Пшеничево, където обаче той не живее от над десет години. По данни на кметицата на Бенковски Исус и Василка заминали за Англия на 24 февруари, там са прекарали повече от месец при свои приятели, които били поставени под карантина. Никой не е в състояние да каже защо младата двойка е била пропусната от здравните специалисти на Аерогара София, не се знае и името на таксиметровия шофьор, който е изпълнил дългия курс от София до село Бенковски.

Кметската наместничка сподели по телефона, че до към 12:30 часа в четвъртък нито една институция не е откликнала на обажданията й за евентуална опасност от нови заразени в селото.

Христо ХРИСТОВ