„Рок и бира, бира и рок“ ще взриви парк „Артилерийски“ в петък вечер

241

Завладяващ рок маратон ще привлече всички любители на твърдата музика в Стара Загора този петък, 16 юли, от 19 часа. Тогава те ще могат да се насладят на живо на концерта под категоричния надслов „Рок и бира, бира и рок“. Проявата ще се проведе на сцената в парк „Артилерийски“, а участие в нея ще вземат млади рок банди. Събитието е част от инициативата на Община Стара Загора „Уикенди под липите“.

Първи на сцената ще се качат момчетата от The Dead Сaptain („Мъртвият капитан“), които ще изпълнят авторски парчета и кавъри на световни хитове. Групата е музикален проект на Иво Златанов, бивш морски капитан далечно плаване, с интереси и търсения в музиката и поезията. Той е стартирал кариерата си с класическа китара, а по-късно развива интерес към електрически и бас китари. В своето развитие си сътрудничи с различни български музиканти като Мартин Стоянов-Мартист, Иван Гатев, Георги Георгиев, Херувим Михайлов и др. През ноември 2019 г. е издаден първият пълен албум на The Dead Captain „Всички думи“, а от април 2020 г. е наличен първият сингъл „Танц/Dance“ от предстоящия втори албум. Групата се представя активно на живо, в български клубове в обичаен състав от: Иво Златанов (китари, вокал), Мартин Стоянов (пиано, клавирни), Иван Гатев (ударни) и често гостуващи музиканти.

Старозагорската група Downtown („В центъра“) ще представи за първи път пред публика два нови сингъла, както и част от песните от своя албум. Нейни членове са… адвокат (става въпрос за председателя на Адвокатската колегия в Стара Загора и бивш общински съветник Димо Димитров, който миналата година беше отличен от Висшия адвокатски съвет за „Адвокат на годината“). Вторият от набиращата популярност група е специалист по електроника, а третият – счетоводител. Свирят заедно близо три години. След множество участия пред публика Димо Димитров (вокал, ритъм и соло китара), Антон Николов (барабани) и Димитър Краевски (бас китара) представиха през есента на миналата година първия си албум.

За третата рок банда Perfect Stranger (по едноименния хит на Deep Purple) сме писали неведнъж и немалко. В петък вечер тя ще забие отново на старозагорска сцена и ще представи колаборация от авторска музика и изпълнения от последния проект на групата, а именно Scenes from a Lifetime. Преливащи от алтернативен до прогресив рок, Perfect Stranger ще въвлекат присъстващите в поток от строга и интуитивна организация на музикалните елементи.

Организаторите на рок маратона „Рок и бира, бира и рок“ гарантират, че за феновете на съвременната рок музика това ще бъде преживяване, съпоставимо с… храна за душата. Към което те ще искат да се връщат винаги. И ако свързваме 14 юли с превземането на Бастилията, то на 16-и да му мисли парк „Артилерийски“!

(СН)