Розопроизводители се ожалиха пред земеделския министър: Браншът стигна дъното

172
Собственикът на над 520 дка с маслодайна роза Венелин Великов е категоричен, че розопроизводителният бранш е ударил дъното

Розопроизводството като бранш стигна абсолютното дъно, тазгодишната реколта е наполовина на миналогодишната, а изкупната цена остана на старото ниво от едва 1.50 лв./кг, ожалиха се собственици на градини с Roza damascena при срещата си с министъра на земеделието Иван Иванов в Казанлък. Според Венелин Великов, който от 14 години се грижи за 520 дка розови насаждения, проблемите наместо да намаляват, се умножават и повтарят. По думите му специалният закон за българската маслодайна роза е неработещ и обрасъл с бюрократизъм, чиновниците бавели процедурите, а розопреработвателните компании умишлено задържали изкупните цени.

„Като теглим чертата в края на кампанията, става ясно, че сме на загуба, тъжното е, че сме на огромна загуба през последните няколко години, а голяма част от насажденията се отглеждат в разрез на всякаква агрокултура. Говорим за биорози, а на пазара няма сертифицирани биоторове, край нашите градини пустеят държавни площи, всички болести идват безпрепятствено от тях!“, подчерта Великов и обясни, че това е становището и на други негови колеги от сдружение „Прима роза“, отглеждащи общо над 6 000 дка в Долината на розите.

Според земеделския министър Иван Иванов законът за българската маслодайна роза се нуждае от ремонт и покани производителите да се включат с предложения

Законът за маслодайната роза се нуждае от ремонт, призна министър Иванов, той очаква в подготовката на поправките да се включат розопроизводителите. Пак от тях очаква да участват активно в обсъждането на проектозакона за представителните браншови организации за производство и преработка на селскостопански продукти.

По данни на Министерството на земеделието около 45 000 дка са розовите насаждения в България при 2 800 регистрирани земеделски производители. Между 14 и 15 000 тона розов цвят са били добивите миналата година. До 15 юни стопаните ще получат близо 5 млн. лв. за компенсиране на повишените разходи за производство в резултат на ковид кризата. Министър Иванов пое ангажимент за проверка в казанлъшкия Институт по розата и етерично-маслените култури след получени сигнали за проблеми в дейността му и рязко намалели площи с Roza damascenа.

Христо ДИМИТРОВ