Родното село на Чудомир се прости с още една легенда

300
Легендарният Стефан Кирев в амплоато си на ловец в родна Турия

Броени дни преди 80-ия си рожден ден (на 14 октомври) е починал легендарният колоездач и деветкратен републикански шампион и рекордьор при мъжете Стефан Кирев, съобщи кметът на Павел баня Иса Бесоолу и припомни, че спортистът е носител на титлата „Почетен гражданин“ от 2012-а година.

Поклонението е било в родното село на Кирев, Турия, откъдето е родом и големият български писател Димитър Чорбаджийски-Чудомир, който е пресъздал в образа на своя герой Лъжлив Съби вуйчото на Стефан.

Местните жители разказват, че Стефан е завъртял педалите на велосипеда още от детска възраст, а през 1964 година става трети в световната ранглиста и по този начин осигурява квота за България на олимпийските игри в Токио. Резултатът му тогава е 1 минута 10 секунди и 2 десети, първи е бил белгиецът Петрик Серко, следван от французина Пиер Трентен.

В Токио се класира 12-и сред 52 състезатели с резултат 1 минута 13 секунди и 6 десети, само малшансът не му позволява да повтори рекорда си, с който е щял да бъде на трета позиция.

След като прекратява активната си спортна кариера, се завръща в родното село, почти до края на живота си е бил ловец и секретар на местното пенсионерско дружество. Починал е в болницата на 10 октомври, след няколкомесечно сърдечно заболяване, коментираха съселяните му.

„Днес, в края на житейския му път, изказвам моите най-искрени съболезнования на семейството, приятелите и близките му! Павел баня загуби спортист и общественик, който обаче с делата си ще живее вечно! Поклон пред паметта на Стефан Кирев Стефанов! Светъл да е пътят му!“, написа в социалните мрежи Иса Бесоолу.

Христо ИВАНОВ