Рисковете, които крие интернет, обсъдиха с ученици старозагорски прокурори

130

Прокурори от Районна прокуратура – Стара Загора, изнесоха открит урок пред ученици от IV клас от ОУ „Кирил Христов“ на тема „Децата и компютърните престъпления. Опасностите в интернет и социалните мрежи. Защита на личните данни в интернет пространството“. Срещата се проведе по специална програма за превенция и обучение на РП – Стара Загора, която включва посещения в училища, разговори с граждани и др. прояви, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Магистратите Кристина Куртева и Стойчо Стойчев представиха и обсъдиха с учениците рисковете, които крие интернет пространството, включително за личните им данни, опасностите да станат жертва на компютърни престъпления и начините, по които могат ефективно да се защитят и безопасно да използват ресурсите на глобалната мрежа, на различните програми и приложения.

Лекционната част на урока беше последвана от дискусия, по време на която учениците задаваха множество въпроси по темата. Те изказаха мнения, че за да се предпазят от това да станат жертва на компютърно престъпление, не трябва да споделят информация за себе си на непознати лица в социалните мрежи, както и лични данни, и фотографски изображения. В края на срещата учениците получиха образователно-информационни материали.

(СН)