РИК – Стара Загора: Стоим зад решението си за отказ от регистрация на листата на „Демократична България“

309

Жалбата на обединение „Демократична България“, Стара Загора срещу отказа на Районната избирателна комисия да регистрира кандидатската листа на коалицията в 27 МИР официално е подадена. Предстои тя да бъде препратена до Централната избирателна комисия. Очаква се ЦИК да се произнесе по казуса в най-кратки срокове. Това заявиха на среща с медии представители на РИК – Стара Загора, в лицето на председателя Златина Йовчева, както и на зам.-председателя Теодора Крумова. С 13 на 3 гласа комисията е отхвърлила искането за регистрация на кандидатската листа на обединение „Демократична България“. Представителите на РИК – Стара Загора, бяха категорични, че не са получили от водача на листата доц. Атанас Славов надлежно внесено предложение за регистрация. Йовчева отбеляза, че хартиеният носител с електронен подпис не е легитимен документ. От своя страна Теодора Крумова обясни, че в Изборния кодекс е посочено, че електронен подпис може да бъде ползван, но никъде не е посочено, че това може да се случи в процедура за регистрация на листа. „Представителят на „Демократична България“ беше поканен да завери хартиения носител, но той отказа с мотива, че това не следва да се прави. Бяха дадени устни указания до 17 часа да бъдат изпратени електронните документи в оригинал, което обаче не бе изпълнено“, заяви Златина Йовчева.

От РИК – Стара Загора, настояха решението на ЦИК по казуса да бъде подробно мотивирано. „Ние стоим зад нашата позиция. Решението за отказ от регистриране на листата на „Демократична България“ бе единственото правилно в създалата се ситуация. Очакваме сериозни мотиви от страна на Централната избирателна комисия“, призова висшия изборен орган председателят на РИК – Стара Загора. Ако Централната избирателна комисия потвърди позицията на местната избирателна комисия, „Демократична България“ може да обжалва решението пред ВАС.

Едва 4 партии и коалиции са регистрирали пълни листи в 27 МИР – Стара Загора, за предстоящите на 14 ноември парламентарни избори. 258 са кандидатите за Народно събрание. Общото 11 са мандатите в Старозагорска област. 26 са регистрираните кандидатски листи.

Иван ИВАНОВ