РИК – Стара Загора, стартира обучение на близо 4500 членове на секционни комисии

264
Председателят на РИК - Стара Загора, Теодора Крумова

В петък, 24 март, Районната избирателна комисия в 27 МИР – Стара Загора, започва обучението на членовете на секционни комисии, ангажирани с провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 април. Гълъбово е първата община в Старозагорска област, чиито комисии ще получат указания за нормалното протичане на изборния процес, броенето на бюлетини, отчитане на резултатите от вота, попълването на протоколите и т.н. В почивните 25 и 26 март обученията ще бъдат проведени и във всички останали 10 общини в региона. Това съобщи за „Старозагорски новини“ Теодора Крумова – председател на РИК – Стара Загора. Близо 4500 са членовете на секционни комисии в 27 МИР. 496 са секциите, които ще отворят врати в изборния ден. В обученията участие ще вземат представители на „Информационно обслужване“, както и на „Сиела Норма“. Членовете на комисиите ще получат тестови смартфон, с който ще бъде демонстриран начинът, по който се сканират кодовете в изборните книжа. За пореден път в обученията ще бъде представено стартирането на машината за гласуване. Промяната на тези избори е, че не се предвижда повече от едно електронно устройство в СИК. 362 машини ще бъдат на разположение на гласоподавателите в изборния ден в Старозагорска област.

Съществен момент на предстоящите избори е видеонаблюдението при отчитането на вота. Теодора Крумова обясни, че с изключение на три секции с малък брой избиратели в тях навсякъде другаде заснемането е подсигурено. „Подготовката за вота върви нормално. Ще акцентираме в предстоящите обучения върху самото броене. По отношение на протоколите бих казала, че те са по-улеснени от предходни избори. Смятам, че членовете на комисиите няма да се затруднят с попълването им“, коментира Теодора Крумова. Председателят на РИК – Стара Загора, обърна внимание, че въведеното видеозаснемане след изборния ден ще забави отчитането на резултатите от вота. Тя обаче подчерта, че не се очакват сериозни затруднения в това отношение в секционните комисии. Телефоните, с които ще се заснема обработката на резултатите, трябва да бъдат раздадени на секционните комисии заедно с бюлетините.

2378 са подадените заявления за гласуване по настоящ адрес в община Стара Загора. 30 избиратели са заявили желание да гласуват в подвижна секция.

Живко ИВАНОВ