РЗИ: Няма бум на „летен грип“ в Старозагорско

2568

„Спокойна е епидемичната обстановка в Старозагорско“, съобщиха от РЗИ – Стара Загора. Не са регистрирани епидемични взривове през последната отчетна седмица 13 – 19 август.

15 са случаите на заразни заболявания, при 18 за предходния 7-дневен период. В областта са регистрирани общо 120 случая на остри респираторни заболявания (ОРЗ), при 93 за предходната седмица. Случаите на чревни инфекции са: 6 на ентероколит в Стара Загора, Казанлък, Гурково и с. Братя Кунчеви и 3 на шигелоза (бактериална дизентерия) от Казанлък и Гурково.

От РЗИ уточниха, че в Старозагорска област няма бум на летен грип и припомниха, че най-честите причинители за летните неразположения са ентеро-, адено- и рота вирусите. Източник на зараза са болните хора и здравите заразоносители. Вирусите се разпространяват по въздушно-капков и контактен път, най-често в курортните селища, където се събират много хора на едно място. Предпоставки за инфекции има при ниска хигиена. Уязвими са групите на малките деца, хронично болните и бременните. Симптомите за летните вируси са повишената температура и стомашно-чревните неразположения – изтощително разстройство или повръщане. Летният грип, наричан още ентеровирусна треска или „малка“ болест, се характеризира с висока температура, болки в мускулите и в корема, повръщане, зачервяване и болки в гърлото. Симптомите отшумяват за 1 до 5 дни. Главният стопиращ фактор се явява доброто състояние на имунната система.

(СН)