Решено: С руския реактор за „Белене“ ще строят 7-и блок на „Козлодуй“

33

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. Във връзка с това днес правителството одобри доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка ╒ 2 в АЕЦ „Козлодуй“. Действията по проекта са в контекста на постигане на целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и диверсификация на енергийните ресурси, съобщиха от правителствената информационна служба след заседанието на МС.

Още вчера премиерът Бойко Борисов заяви при среща с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов, че платеното вече оборудване за 1,3 милиарда лева за АЕЦ „Белене“ ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

В рамките на заседанието министър Теменужка Петкова припомни, че на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет взе решение, с което беше даден мандат на АЕЦ „Козлодуй“ да започне преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика. „Целта бе да търсим възможност за реализация на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ на одобрената с решение на Агенцията за ядрено регулиране площадка ╒2 в АЕЦ „Козлодуй“ и влязлата в сила оценка за въздействие на околната среда по отношение на този проект“, подчерта Петкова.

Със заповед на министъра на енергетиката бе сформирана работна група от експерти от АЕЦ „Козлодуй“, АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности“, както и чуждестранни специалисти. Вчера е бил завършен техният доклад с предложения, предаде dir.bg.

Три са одобрените технологии по ОВОС. Едната е американската за реактори „AP 1000“, другите две са руски – с реакторите за АЕЦ „Белене“, каза Петкова.

Проведени са разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от „Уестингхаус“, добави тя.

Експертите са подкрепили реализацията на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с наличното оборудване от проекта за АЕЦ „Белене“.

„Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ „Белене“. Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието.

Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

След гласувания днес от правителството доклад министърът на енергетиката трябва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка ╒2 в АЕЦ „Козлодуй“ за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“.

Министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. Също така министърът ще разреши продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.