Реставрират любимата на старозагорци дървена фигура на черния щъркел

569
Дървената пластика на черния щъркел при поставянето й преди 10 години. В кръгчето вдясно са останките, които разбуниха старозагорци, преди да научат, че предстои фигурата да бъде реставрирана и върната обратно

Снимка, показваща останки от станала любима на старозагорци дървена фигура на черен щъркел, разбуни в края на седмицата старозагорци, мнозина споделиха фотоса с въпроса „Как е възможно? И къде са били охранителите?“.

Изработената преди 10 години фигура от Димо Димов, по него време студент по „Скулптура“ от Великотърновския университет, трябваше да символизира семейството и сплотеността в него.

Работата бе част от конкурс, обявен от Община Стара Загора и беше монтирана в близост до тенискортовете на парк „Митрополит Методий Кусев“, в съседство бе поставена и фигурата „Златна рибка“, създадена от колегата на Димо – Огнян Димов.

Край на гневните коментари сложи обяснение от началника на отдел „Озеленяване и комунални дейности“ Николай Стоев: „Щъркелът беше демонтиран от скулптора му в петък. В началото на седмицата се свърза с мен, че основата му е много прогнила и е опасно наклонен, като спешно трябва да се демонтира с оглед избягване на инциденти или повредата му. Сега ще бъде реставриран и започваме да му търсим основа с нужната дебелина, след което ще бъде върнат.“

Иван ПЕТРОВ