Ремонтират площада пред родната къща на Чудомир. В събота кметството в Турия дава курбан за здраве

200

Община Павел баня започна ремонтни дейности на площадното пространство пред къщата на емблематичния български писател-хуморист Димитър Чорбаджийски-Чудомир в село Турия. В рамките на по-малко от месец предстои да бъде подновена старата каменна настилка, която не е ремонтирана близо 40 години, с нова. Подновяването ще се извърши на площ от 1200 кв. м, като допълнително ще бъдат положени 160 линейни метра бордюри. „Цялостният ремонт се извършва с общински средства и това са парите от платени данъци и такси от турийци“, коментира на място кметът Иса Бесоолу.

В Турия живеят близо 350 души, но заради родната къща-музей на Чудомир и превърналия се в природна забележителност кичест габър на над 700 години селото ежегодно се посещава от много туристи.

Тази събота (30 юли) местни и туристи са поканени на тазгодишното Турийско лято, което се осъществява по инициатива на кмета на селото Ганчо Петков и младите турийци, с подкрепата на Община Павел баня.

Празничната програма започва в 18:30 часа с оркестър „Славей“, като в 19:00 часа ще бъде осветен курбан за здравето на жителите на селото. В 19:15 часа ще се изявят танцьорите от ансамбъл „Детелините“ – Павел баня. В 19:45 часа веселието ще продължи с оркестър „Славей“.

(СН)