Разпределение на „дара божий“ противопоставя болница и хотели в Павел баня

161
Специализираната болница за рехабилитация в Павел баня ползва по-малко от 1/3 от добиваната минерална вода. Останалата отивала по частни хотели, предлагащи СПА процедури

2/3 от минералната вода отива за хотели и СПА, каквото остане – за болните по НЗОК

Субективизъм при разпределението на минералната вода в световноизвестния курорт Павел баня изправи едни срещу други държавната Специализирана болница за рехабилитация, медицинския център към нея и частните хотели, предлагащи СПА процедури. При първоначален дебит от около 12 л /сек. (измерени преди десетилетия, когато се поставят основите на лечебната дейност) в момента от 4-те действащи кладенеца се добиват около 10.6 л /секунда.

От тях 3.2 л /сек. отиват за държавното здравно заведение, 0.1 л /сек. са за центъра, които работят по НЗОК, а всичко останало отива за регистрираните по Закона за туризма хотели и къщи за гости, коментира д-р Юри Гечев, управител на МЦ – Павел баня.

По думите му вместо приоритет при разпределението на „дара божи“, както тук наричат водата, да имат регистрираните по Закона за здравеопазването, лъвският пай от над 6.5 л /сек. отивал по тръбите към работещите по Закона за туризма.

Ситуацията е от години, но напоследък особено се изострила, признава довършващия поредния си 4-ти мандат кмет на община Павел баня Станимир Радевски, който припомни, че на практика местната власт е с „вързани ръце“ в този казус.

По сега действащото законодателство само ако има излишък от минерална вода, тя се предоставя за разпределение на общините, а тук има дефицит и всичко е в ръцете на „Басейнова дирекция“ – Пловдив, откъдето преценят кому и по колко да отпуснат.

Радевски напомня, че от доста време не работи един от новопостроените хотели със СПА център, който е на практика чуждестранна инвестиция в региона, причината е, че до него не стигнала „квотата“.

На среща с ползвателите на минералната вода в сряда от „Басейнова дирекция“ предложили да бъде спрян добивът за една седмица, като през това време бъде извършен мониторинг.

Предложението по принцип е било прието, но така и не се стигнало до консенсус за периода, през който ще бъде „врътнато кранчето“, обясни д-р Гечев.

Лично той предложил да се използва седмицата преди новогодишните празници, когато повечето от пациентите по НЗОК отсъстват от курорта и това нямало да наруши лечебните процедури. От хотелските комплекси, предлагащи СПА процедури, обаче остро възразили, защото по този начин ще претърпят сериозни финансови загуби.

Оказало се, че месеци напред са продадени леглата, а отказите на резервациите са свързани със сериозни неустойки.

„Няма никакъв субективизъм, разпределението се прави на база издадени отпреди години още от МОСВ разрешения, които ние по силата на закона от 2001 г. подновяваме. Няма недостиг на вода, за м.г. имаме само една-единствена такава жалба и тя беше заради временен проблем. След срещата в Павел баня решихме да не спираме добива, ще включим още един кладенец и ще направим мониторинга при пълно натоварване на съществуващата система!“, заяви шефът на „Басейнова дирекция“ – Пловдив, Цветелина Кънева.

Христо ХРИСТОВ