Радев с остра критика към кабинета „Петков“, похвали служебното правителство

194

„Поехте отговорност преди 6 месеца за управление на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативен сценарий, блокирани институции, рекордни цени на горивата, липса на газ, на договори, на слотове, търгове и подивели цени, замразени инфраструктурни проекти, липса на напредък в европейска интеграция, блокаж на Капитан Андреево, застой в модернизацията на армията, рекорден миграционен натиск, война до нашите граници. Затова приоритетите към вас бяха насочени с този фокус, сред които укрепване на сигурността, гарантиране на доставките“. Това заяви днес президентът Румен Радев при представянето на приоритетите пред новото служебно правителство, начело на което отново застана Гълъб Донев, на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, предаде tribune.bg.

От залата отсъства единствено министърът на енергетиката Росен Христов, който е в Баку. А единствената промяна в състава на новия кабинет е министърът на културата – Найден Тодоров, който поема поста от проф. Велислав Минеков.

„Въпреки ограничените инструменти на една изпълнителна власт като служебно правителство успяхте да спрете свободното падане на държавата, да проведете честни избори и да откриете нови възможности за развитие на страната. Давам пример с енергетиката, там за няколко месеца бе извършен истински скок, беше завършен интерконекторът с Гърция, организираха се първите реални прозрачни търгове за доставка на втечнен газ, реши се проблемът със слотовете за десетилетия напред“, добави Радев.

Той отбеляза, че  България се е превърнала от страна, през която се транзитира руски газ в желан и търсен партньор и ценен генератор на идеи.

„Успяхте да овладеете основните фактори, които генерират инфлация – цените на енергоносителите, но нека не се заблуждаваме с резултатите, защото цените на стоките продължават да растат, българите обедняват, живеят трудно, затова и основните приоритети трябва да бъдат насочени в гарантиране на покупателната способност на българите, ограничаване на монополите, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители“, заяви Радев.

Той допълни, че основна задача на правителството е подготовка на честни и прозрачни избори.

„Очаквам решенията, които вземате да бъдат в интерес на българските граждани да са разумни, да водят към нашето достойно европейско бъдеще и да предлагате добра основа, върху която следващото редовно правителство да стъпи“, подчерта президентът.

„Участниците в предизборната кампания ще се опитат да си приписват вашите успехи. Призовавам ви да пазите самообладание, да не се намесвате в кампанията и да не вземате страна, но да отстоявате истината, вашето лично достойнство и интересите на ведомствата, и на българските граждани“, призова ги Радев.