Радев: Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго освен отвращение

1432
Президентът Румен Радев с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на срещата им в Молдова днес

„Ще положа усилия да убедя европейските лидери, че въпреки последните мрачни разкрития в България страната ще се съхрани като демократична държава“, заяви държавният глава

„Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения.“ Това заяви днес президентът Румен Радев пред български журналисти при пристигането си в Молдова за участие в срещата на върха на Европейската политическа общност. Коментарът на държавния глава бе във връзка с разговорите между парламентарните групи на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ – СДС за съставяне на правителство с втория мандат.

„Срамните записи от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ и последвалите самопризнания на лидерите на партията ни отдалечават с огромни крачки от Европа като ценности и морал, като принципи и начин на правене на политика. Ще положа усилия да убедя европейските лидери, че въпреки мрачните разкрития България ще се съхрани като нормална, демократична европейска държава“, отбеляза Румен Радев.

Президентът посочи, че записите от партийното заседание на „Продължаваме промяната“ „пометоха и миловидната евроатлантическа фасада и разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм като заявка за тежки закононарушения, за чистки, подписани с кръв, за погром в институциите, за държавна измяна, което дискредитира и европейски лидери“. Румен Радев допълни, че те са предизвикали и изключително негативни коментари за България в европейски медии.

„Това е позор, който се изля върху лицето на нашата страна“, посочи Румен Радев, като добави, че за една нощ са били сринати едногодишни усилия и осезаеми постижения за членството на страната ни в Шенген и за задълбочаване на европейската ни интеграция. „Сега ще ни трябва време и много усилия да върнем страната устойчиво в нейния европейски курс“, каза още държавният глава и уточни, че тази тема ще бъде обсъждана на срещите му в Молдова.

„Винаги съм заявявал, че България трябва да има редовно правителство, но и твърдя, че то трябва да почива на ясни демократични принципи и най-вече да работи за България“, заяви Румен Радев в отговор на въпрос и допълни: „Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго освен отвращение, а това не води до доверие и устойчиви решения.“

(СН)