Радев: Конфликтът в Украйна ще ескалира, критично важно е да има устойчиво редовно правителство

72

След провелата се днес извънредна консултативна среща със служебните министри за последиците от ескалацията на войната в Украйна държавният глава Румен Радев призова политическите партии за обединение „пред лицето на кризата и пред лицето на всички рискове и заплахи“.

„Сега е моментът за обединение и партиите да надмогнат демагогията и личните нападки. Сега е моментът да разберем как парламентът и правителството ще преведат българите през тежката зима.“

„Сега е моментът партиите да изразят по-ясно своите програми и мерки за справяне с тежките кризи и повишаване на доходите, така че да надмогнат демагогията и личните нападки. Сега е моментът да разберем как новият парламент ще преведат българите през тежката зима, особено най-уязвимите социални групи. Сега е моментът да разберем ще продължат ли усилията за диверсификация на всички възможни източници и маршрути и чрез продължаване на започнатите от служебното правителство открити и прозрачни търгове за доставка на тези суровини“, каза президентът.

Според Радев решенията на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. Недопустимо е три десетилетия след края на студената война отново да се разиграва ядрената карта, но заплахата не може да бъде пренебрегвана.

„Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и тези на петрол и производството на горива в България, работата на големите електроцентрали, доставките по море, а всичко това, взето заедно, знаем какво означава – следващо задълбочаване на икономическата и социалната криза“, уточни Радев.