Радев връчи мандат на Асен Василев

424

От ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да подкрепи правителство с какъвто и да е мандат в този парламент

На фона на политическата криза и създалото се остро дипломатическото отношение с Русия на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на кандидата за министър-председател Асен Василев, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание – тази на „Продължаваме Промяната“.

„Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България“, каза президентът при връчването мандата.

„Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност и предвидимост. От надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилие за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на очакванията на българските граждани“, заяви Радев.

„България е в политическа, икономическа и социална криза“, посочи президентът.“ Българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за нарастващата неизвестност, а реформите и средствата по Плана за възстановяване чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза“, отбеляза още държавният глава в уводните си думи.

Той припомни, че при връчването на мандата за съставянето на сегашното правителство в оставка, е предупредил, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система – то статуквото ще потърси своя реванш.

„За мен това е огромна отговорност. Всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет“, каза Асен Василев. Заедно с него в президентството бяха премиерът в оставка Кирил Петков, доскорошният председател на НС Никола Минчев и председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

След получаване на мандата от „Продължаваме Промяната“ имат седемдневен срок, за да излъчат проектокабинет.

Междувременно от ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да подкрепят правителство с какъвто и да е мандат в този парламент.

„ГЕРБ-СДС няма да води никакви разговори за подкрепа на правителство в рамките на този парламент. Считаме, че е редно по най-бързия начин да има предсрочни парламентарни избори“, обяви председателят на парламентарната група  Десислава Атанасова.

„За нас Кирил Петков, Асен Василев или който и да е излъчен от бившата четворна, а сега тройна коалиция, са персона нон грата в този парламент“, каза още Атанасова.

Томислав Дончев добави, че това Народно събрание не е в състояние да формира стабилно работещо правителство. Според него дори на база трансфери да се стигне до някаква подкрепа и да се избере нов кабинет, той ще е слаб, безпомощен и няма да може да свърши никаква работа.

Държавата все още се управлява от „абсолютно неадекватен човек“, който с всяко свое действие предизвиква все по-голяма каша и катастрофи“, посочи Дончев. И уточни, че трябва да се обмисли конституционна процедура, която да позволява НС или някой друг орган да вземе отношение и да реагира в тази ситуация. „Кажете ми едно нещо, с което се е хванало настоящото правителство и да не е произвело катастрофа – във външната или във вътрешната политика“, подчерта депутатът. По думите му това, че днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви подкрепа за решението във връзка с руските дипломати, не означава, че то не е произведено по най-безобразния начин, в пълно нарушение на правата, процедурите и законите.

„Ние подкрепихме правителството за реципрочността за отстраняване на дипломати, но всичко, което се случи през последните 24 часа и цялата информация, която бе получена на председателския съвет снощи, говори само за едно – тотална неспособност на Кирил Петков и правителството му да управлява тази държава“, обобщи Десислава Атанасова.

Докато траеше връчването на мандата, недоволни граждани се събраха на протест пред президентството срещу съставяне на втори кабинет на „Продължаваме Промяната“ с премиер Асен Василев.

В материала е изполвана информация от dariknews, БТА и dir.bg