Радев: Ако продължават да блокират каквото и да било българско, македонците сами ще се блокират за ЕС

149

Случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика. На насаждане на омраза към българите и към всичко българско. Затова е много важно този път властите в РС Македония да заявят, че това е престъпление от омраза. Не е битов скандал, не е криминален случай. Това коментира днес президентът Румен Радев.

„Неиздирените и ненаказани много случаи на системен тормоз над хората с българско съмосъзнание, водят до такива случаи на физическо насилие и ескалация. В понеделник там отиват министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и нашият посланик, за да поискат от македонските власти ясно да заявят какви мерки предприемат, за да се чувстват македонските българи защитени и свободни“, съобщи Радев.

Той подчерта, че това не е въпрос само за история и език, а и за елементарни човешки права. И изрази очакване, че скоро македонските българи да бъдат вписани в конституцията на РСМ.

„Важно е да имаме консолидация. Онези партии и лидери, които призоваваха за вдигане на ветото и опитваха да заличат тежкото положение на македонските българи. Да ползваме всички механизми и този проблем да реши веднъж завинаги. Той няма да се реши с двустранни отношения в икономиката, свързаност и авиолинии. Има истини, които трябва да бъдат изречени“, добави Радев.

„Ако те продължават да блокират каквото и да било българско участие, македонците сами се блокират за ЕС, заяви още държавният глава в коментар на новината, че РСМ е отказала в последния момент провеждането на театралната постановка „Вражелец“.

Президентът призова за консолидация на усилията, за да се използват всички европейски механизми, за да се реши веднъж завинаги този проблем.

„Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца за осъществяването на правосъдната реформа и най-вече създаването на ефективен механизъм за контрол над главния прокурор“, каза още президентът Румен Радев.

„Ако това наистина беше приоритет, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебатите от самото начало на съществуването на този парламент. Силно се надявам това да не са маскарадни игри в българския парламент. Когато разбраха, че дните са преброени, се втурнаха да решават този въпрос“, обясни той.

Във връзка с инициирания от ИТН референдум за президентска република, държавният глава заяви: „Специално за моята институция – нямам нужда от посредници в диалога си с гражданите. Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление – ще го заявя сам“, подчерта Радев.

Източници: Грасове.бг, „Труд“, бТВ, NOVA