Работодателски организации ще сезират ЕК заради решението за минималната заплата

250
Председателят на УС на АИКБ Васил Велев

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заедно с други работодателски организации ще оспори пред Европейската комисия и Международната организация на труда (МОТ) приетото вчера решение на българския парламент за размера на минималната работна заплата. Това съобщи днес председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев, предаде dariknews.

Решението минималната работна заплата (МРЗ) да е 50 на сто от средната за страната е грешка, то противоречи на Конвенцията на МОТ и на Европейската директива за адекватни минимални възнаграждение, посочи Велев. По думите му с това гласуване парламентът всъщност е иззел функциите на Тристранния съвет, както и на Министерския съвет.

„При неспиращата предизборна кампания през последните години и липсата на лидерство се стига до такива грешни решения, а това е вредно за страната и за хората“, посочи Велев. Според него решението ще доведе до това, че в някои икономически сектори всички ще вземат равни възнаграждения, независимо от приноса си, посочи той.

В Европа съотношението между минималната и средната заплата е 43 %, в САЩ и Китай – значително по-ниско, допълни председателят на АИКБ. Според него проблем е и това, че при фиксирането на съотношението у нас парламентът не е взел предвид нито, че се начислява процент за прослужено време, нито голямата диференциация в заплатите по икономически сектори и по територии. „В отделните сектори разликата в средните заплати достига четири пъти“, каза още Велев. Според него правилното решение би било минималната заплата да бъде различна в различните икономически сфери, като се договаря от социалните партньори.

„Безпрецедентно е Народно събрание да определя размер на минималната работна заплата“, допълни Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ. Според нея решението крие опасност да се усили инфлационната спирала. „Има риск да се засили и натискът върху социалната система, защото там има много помощи“, обвързани с МРЗ, допълни още Ангелова.