Работодатели и синдикати излязоха на протест заради цените на тока

213

Пред сградата на Министерски съвет в София три работодателски организации и синдикати, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България организираха днес общонационален протест срещу космическите цени, които достига токът, предаде news.bg.

Сегашните равнища на цените на електроенергията за небитови потребители са непосилни за повечето предприятия и возят до неплатежоспособност, инфлация и обедняване на целия български народ. Самите цени са три пъти по-високи от прогнозните на КЕВР и четири пъти по-високи от миналогодишните.

Над 600 000 небитови абоната са подложени на ценови шок – не са само големите и средните промишлените предприятия, а и малкият бизнес. Това са и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други потребители, всички небитови потребители на електроенергията.

Протестиращите настояват за спешни мерки, с които държавата да компенсира бизнеса и потребителите от социалната сфера.

„Енергийният пазар се разпада. Някой трябва да се намеси и това е държавата. По цял свят е така. Държавата трябва да се намеси, за да възстанови нормалната търговия на нормални цени. В момента нямаме нормален пазарен вариант. Училища, болници, културни институции, железопътният и градски транспорт – всички са потърпевши“, заяви представител на Сдружението на заведенията в България.

„От икономическата и социалната сфера ще се изсмучат като от торнадо за няколко месеца над 2,5-3 млрд. лева, което ще пресуши икономиката, ако не се вземат бързи, незабавни и несимволични мерки, ще се стигне до колапс – спиране на предприятия, фалит на търговци, риск от невъзможност за доставка на електоренергия“, предупреди председателят на АИКБ Васил Велев.

„Няма как да търпим да минат избори и да дойде нов бюджет. Отиваме сега при Стефан Янев да чуем какво ще каже той по въпроса, какъв пакет от мерки ще предложи“, добавиха от СЗБ, цитирани в БГНЕС.

След вчерашната кръгла маса, организирана под патронажа на президента Румен Радев, не бяха постигнати никакви конкретни резултати, за което признаха и на самата пресконференция по-късно през деня от организациите.