Работна група от Общинския съвет ще води преговори за намаляване цената на водата в Стара Загора

1148

Старозагорският общински съвет ще води преговори с ВиК – Стара Загора, за да бъде намалена цената на питейната вода. Това съобщиха на съвместна пресконференция днес кметът на общината Живко Тодоров, председателят на местния парламент Мария Динева и представители на отделните групи. До решението се стига след проведен извънреден Председателски съвет, в който участие е взел и управителят на държавното водно дружество инж. Радостин Миланов. Работната група ще бъде съставена от седем членове, а началото на преговорите ще бъде дадено през идната седмица, стана ясно още на брифинга. Като историческо обединение на Общински съвет Стара Загора определи единомислието по темата на отделните партии кметът Живко Тодоров. Той подчерта, че какъвто и успех да бъде постигнат в преговорите, то той ще е в полза на гражданите, натоварени от 1 януари да плащат за услугата по 4.61 лв. за кубик с ДДС.

Представителите на Общинския съвет категорично посочиха, че за предстоящите преговори ще бъде подготвена солидна обосновка защо стойността на водата следва да бъде свалена. По думите на Боян Бабанов и Янко Янков заложената в бизнес плана, на база на който само за година стойността на водата в Старозагорско бе повишена с близо 50%, цена от 353 лв. на мегават електроенергия днес е значително по-ниска. Причината е, че през 2022 г. беше приет механизъм за компенсация за скъпия ток. Според Янков това дава основание за спад на цената с 0.92 лв. на база настоящата стойност. От своя страна кметът обясни, че все още е рано да се коментират конкретните параметри, но посочи, че основания за корекция има. В отговор на журналистически въпрос присъстващите представители на местната власт определиха средата на годината като възможен срок за въвеждане на по-ниска цена на услугата, ако преговорите между ВиК – Стара Загора, и сформираната работна група бъдат успешни.

Във връзка с възможността за водене на съдебно дело срещу водния оператор кметът на Стара Загора коментира, че няма как администрацията и ВиК дружеството да си сътрудничат в изпълнението на водния проект в града, а същевременно и да се съдят. „Затова предприемаме друга стратегия за преразглеждане на това решение. Заявих пред общинските съветници, че това не бива да бъде инициатива единствено на местната администрация. Трябва да работим ръка за ръка“, заяви Живко Тодоров. Той определи като недоразумение обстоятелствата, съпътствали провеждането на заседанието на ВиК Асоциацията в Стара Загора, на което през април м.г. беше подкрепено увеличението на цената на водата от всички останали общини от областта и тогавашния областен управител. Кметът подчерта, че дори представителят на Община Стара Загора да е присъствал на заседанието и да е гласувал против искането, то това е нямало да възпре процеса, тъй като Старозагорска община разполага с 32% тежест при взимането на окончателните решения.

Живко ИВАНОВ