Пътни строители от Стара Загора блокираха движението към АМ „Тракия“

746

Стара Загора днес подкрепи протеста на строителните фирми в страната. Близо час движението в платното от кв. „Кольо Ганчев“ до АМ „Тракия“ остана блокирано. Около 50 служители и техника на пътно-строителния сектор се включиха в протеста. С възгласи „Всеки ден ще е така до победата“ и „Индексация“ те призоваха властимащите да изпълнят исканията им. Недоволството на сектора е организирано от Браншова камара „Пътища“. Протестите са подкрепени от Камарата на превозвачите в България и работодателски организации.

Пътно-строителнните фирми настояват да им бъдат разплатени близо 720 млн.лв за извършени от тях строителни дейности, както и за индексация на договорите за строителство според инфлационните процеси в страната. „Имаме да получаваме милиони за извършена работа. Липсата на актуализация ни принуждава да спрем работа на определени обекти“, заяви Тодор Панайотов – съорганизатор на протеста в Стара Загора и представител на една от големите пътно-строителни фирми в страната. Ако исканията на сектора не бъдат удовлетворени, фирмите заплашват, че от 1 октомври няма да има поддръжка на пътищата в страната.

Безсрочните протести на пътните строители започнаха тази сутрин на площада пред Народното събрание, а от 10 до 11 часа протести имаше и на 20 ключови места в цялата страна със затваряне на отсечки.

„Ние ще спрем работата по всички пътни отсечки, тъй като не е възможно да продължаваме да финансираме държавата. На 30 септември действащите споразумения ще изтекат и понеже няма да има промяна на решението на Народното събрание, никой няма да има законово основание да подпише ново удължаване, така че на 1 октомври България ще бъде единствената държава в Европейския съюз без поддържане на пътищата“, заяви председателят Камара „Пътища“ Стефан Чайков.

Междувременно в Министерски съвет дадоха брифинг по казуса с едностранното прекратяване на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Зам.-министърът на финансите Андрей Цеков преповтори тезата, че в областта на пътната инфраструктура повече от 10 години е заложник на една институционализирана и поддържана от АПИ порочна система. „В условията на ограничена конкуренция се разходва обществен ресурс, надвишаващ прогнозните стойности на поръчките“, заяви Цеков.

Депутатът Настимир Ананиев не скри раздразнението си от коментар на журналистка, която заяви, че на практика правителството на Кирил Петков продължава т. нар. „порочни“ практики: „Проблемът, който е в момента, е свързан с това, което искат от Камара „Пътища“ – да се продължат обществените поръчки с фирмите, които работят в момента. Ние искаме нови обществени поръчки и да бъдат избрани нови изпълнители“, заяви Ананиев.

„Притиснати сме да търсим решение и както казах – към изрядните изпълнители ще платим. Вече платихме 50% под натиск, но повече няма да го правим. Няма да дадем празен чек на пътните фирми“, допълни той.

На въпрос, кой решава коя фирма е изрядна и коя не, той отговори: „Това са две институции – ДНСК и Държавната финансова инспекция“.

Журналистите обвиниха зам.-министъра от МРРБ Ивайло Стайков, че не е запознат с компрометираните обществените поръчки: „Вие за какво работите, за какво си получавате заплатата?!“

Живко ИВАНОВ

В материала е използвана и информация от tribune.bg