Първо по рода си национално животновъдно изложение откри Тракийският университет

701

Старозагорската Алма матер ще открие и първата „Смарт ферма“ през есента

В базата на Тракийския университет в Стара Загора се състоя първото национално изложение на говеда от породата „Галоуей“. Старозагорският ВУЗ разполага с близо 200 животни от този вид, отглеждани от есента на 2020 г. Общият им брой в страната достига 3000 бройки. Фермери и студенти бяха запознати с предимствата на говедата от породата „Галоуей“. Сред присъстващите личаха имената на председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, бившият ректор на Тракийския университет и бивш министър на земеделието проф. Станков. Специалисти в отглеждането на породата от Австрия и Германия споделиха опита, който имат в развитието на породата. „Галоуей“ е порода говеда, които дават висококачествено месо. Те са устойчиви на заболявания и с най-ниско ниво на разходи. Отглеждането им е на принципа на свободната паша и няма нужда от механизация на процесите. Не се използват зърнени фуражи за изхранването им. „Животните от тази порода се използват за научно-развойна дейност. Това е инвестиция в бъдещето и началото на дигитализацията на фермерството“, заяви ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков. Той коментира, че изложението, чиято премиера се състоя на 31 май, има амбиция да се превърне в традиционно. Експерти споделиха, че цената на един екземпляр от породата „Галоуей“ варира от 2000 до 5000 лв. Тя се конкурира с добре познатата по света висококачествена месодайна порода „Ангъс“.

Първото национално изложение на породата „Галоуей“ е част от програмата, свързана с отбелязването на 100-годишнината от създаването на Ветеринарномедицинския факултет. По този повод от 31 май до 2 юни Тракийският университет е домакин на голям европейски конгрес. Форумът е посветен на новите модерни практики в лечението на животните. Близо 200 ветеринарни лекари ще запознаят студентите от старозагорското висше учебно заведение със съвременните модели в медицината за животни. Лекторите от 14 европейски държави са групирани в два уоркшопа. Проф. Тодор Стоянович – декан на Ветеринарномедицинския факултет, коментира, че в следващите два конгресни дни са подготвени специални сесии, в които ще бъдат обменяни знания между различните участници.

Растящият интерес от страна на студентите към специалностите в Тракийски университет в изминалите три години е причина учебното заведение драстично да увеличи броя на отглежданите животни. Проф. Добри Ярков разкри, че към момента университетът вече разполага с 1200 бройки. На срещата с представители на медиите ректорът оповести, че въпреки затрудненията, в които страната се намира, старозагорската Алма матер предстои да открие през есента първа по рода си в страната „Смарт ферма“ за животни. Уникалното в нея е последен модел робот, който е пристигнал в средата на месеца. Той дава възможност за механизиране на редица процеси по отглеждане на животните. Проф. Ярков коментира, че основната цел на инвестицията, която учебното заведение прави, е да подготвя по съвременен начин своите студенти. „Целта е тези кадри да влизат напълно усъвършенствани в реалната сфера. Това е поредната ни инвестиция в бъдещето. Тракийският университет е призван да бъде лидер във ветеринарната сфера“, подчерта проф. Добри Ярков.

Ръководството на старозагорския университет подготвя и стратегия за развитието му до 2050 г. Тя трябва да бъде представена през есента на тази година.

Живко ИВАНОВ